Лекари траже хитан састанак с министром здравља: Смените директоре, заштитите колеге

loncar brnabic

Удружење „Уједињени против ковида“ писало је министру здравља Златибору Лончару и поставило више услова: најпре да ове недеље одрже састанак, затим да апелује на директоре здравствених установа да стану с кршењем права лекара, отпуштањем младих колега и да буду смењени директори КБЦ Звездара и болнице у Новом Пазару.

„Поштовани колега Лончар,

Удружење Уједињени против ковида (у даљем тексту: УПК) имало је намеру да Вам се обрати званичним писмом потпуно другачије садржине у односу на садржину овог дописа. Основна намера била нам је да Вам се, након формализовања општепознате иницијативе, представимо, те да предложимо будући модел међусобних односа. Ипак, поједине активности неких од директора здравствених установа приморавају нас да Вам се обратимо дописом нешто измењене садржине.

Најпре користимо прилику да Вас обавестимо да је поред епидемије која је изазвана вирусом Цовид-19 у Републици Србији у току још једна епидемија. Говоримо о епидемији кршења права лекара, урушавања достојанства лекара и, последично наведеном, епидемија даље деградације система јавног здравља. Другопоменута епидемија траје скоро три деценије. Настави ли се овим темпом, плашимо се даљег одлива лекара, те даљег урушавања система. Наш основни циљ је да Република Србија победи и у овој епидемиолошкој борби, да се поврати достојанство лекара, те да се тиме допринесе побољшању нашег здравственог система.

Као што сте већ вероватно упознати, потписници отвореног писма који су се организовали у УПК договорили су конкретне активности за следећу суботу, 26. септембар 2020. године. Верујте, добијамо непрестане позиве од бројних асоцијација и синдиката који су згрожени тренутним поступцима појединих директора здравствених установа. Дубоко смо уверени да Вама лично велика већина оваквих поступања и није позната, а верујте, велика већина тих директора користи Ваше име како би своје поступке оправдавали.

Додатно, напомињемо да би се огромно незадовољство могло некако санирати само за случај да одмах кренемо да решавамо нагомилане проблеме у систему јавног здравља.

У том смислу, УПК поставља следеће захтеве од чијих (не)испуњења зависе и наши даљи кораци:

1. Хитан састанак између представника Министарства здравља и представника УПК. На том састанку би се испреговарао начин даљих међусобних односа, који морају бити у интересу система јавног здравља и свих грађана Републике Србије. Убеђени смо да као одговоран човек прихватате чињеницу да се огроман број лекара окупио око ове иницијативе, да су то све Ваше колеге, те да је од изузетног значаја да их прихватите као релевантног саговорника.

2. Хитан јавни апел министра здравља упућен свим директорима свих здравствених установа да под хитно прекину са кршењем права лекара. Посебно се то односи на евентуална смењивања лекара са места начелника по здравственим установама које немају никакво професионално утемељење. Подсетимо се, и Ви сте сами у средствима јавног информисања напомињали да никакве одмазде према потписницима нашег отвореног писма не сме бити.

3. Обавеза сваког директора у здравственим установама да у радном односу и на одговарајућим пословима остави све младе лекаре који су запослени током ванредног стања. Те младе колеге изнеле су изузетно велики терет у претходном делу епидемије. Када се погледају њихови радни сати и распореди у црвеној зони, потпуно је јасно да су ове младе колеге дале изузетно велики допринос целокупном становништву током епидемије. Сада, нажалост, управо ове колеге трпе различите врсте притисака од стране директора здравствених установа било да се ради о прекиду радног односа, било да се ради о присилним, а потпуно неразумним премештајима ових младих колега. Опште је познато да је један од проблема у систему јавног здравља мањак лекара. Оваквим поступањем, плашимо се, само би се појачала интенција и код младих лекара да што пре побегну из Републике Србије.

4. Хитна смена ВД директора Опште болнице Нови Пазар. Потпуно смо свесни чињенице да је ова пандемија глобални проблем. Такође, потпуно нам је јасно и да ће ова пандемија бити изучавана у медицинској струци дужи низ година по њеном завршетку. На крају, мораћемо, на нашу велику жалост да констатујемо да је управо ова установа, посматрајући само чињенице једна од најлошијих у целом свету. Такав резултат може бити последица неких објективних околности или мањкавости у организацији. Исто тако, могуће и да је комбинација ове две врсте узрока допринела чињеници да ће се Општа болница у Новом Пазару помињати као једна од најлошијих на глобалном нивоу током трајања ове пандемије. Постоји висок степен сумње да је тренутном стању у овој здравственој установи највише допринела организација рада саме болнице. Испитивање те сумње ће у наредном периоду бити предмет различитих активности. Међутим, по принципу објективне одговорности, све и да се испостави да нема његове кривице, колега Махмутовић једноствно не може да остане на челу Опште болнице Нови Пазар. Колегијално смо и веома зачуђени да колега Махмутовић нема одговарајући степен личног и професионалног достојанства, те не жели сам да поднесе оставку.

5. Хитна смена ВД директора КБЦ Звездара. Слободни смо да кажемо да су тренутно једни од највећих проблема здравственог система у КБЦ Звездара. У овој здравственој установи, која је од виталног значаја за град Београд, забележен је невероватно велики број датих отказа од стране лекара, који одлазе јер не желе да сарађују са колегом који је тренутно на челу ове установе. Током трајања епидемије били смо сведоци чињенице да је јавност упозната од стране надлежних органа да је у борби против вируса најзначајнији “респиратор”. Такође, јавности је презентовано, а она је исто и прихватила, да је од изузетног значаја за рад овог апарата да здравствена установа има доброг специјалисту медицине из области анестезије. Начин рада који спроводи тренутни ВД директор КБЦ Звездара довео је до тога да ову здравствену установу, у последње време напусти чак 5 (словима: пет) анестезиолога. Интересантно, ниједан од ових колега није напустио Републику Србију, већ се запослио или у приватној пракси или је засновао радни однос у другим здравственим установама.

Дакле, ове колеге нису напустиле КБЦ Звездара због одласка у иностранство и веће зараде, већ искључиво због чињенице да не могу да сарађују са тренутним директором. Такође, анализом стања и у другим организационим деловима КБЦ Звездара долазимо до закључка да постоји још неколицина одељења на којима владају слични проблеми, те да постоји велика опасност да дође и до изузетно тешке ситуације у овом клиничко болничком центру. Прецизније, огромни проблеми постоје на урологији, гинекологији и психијатрији. На неким од ових одељења чак ни дежурства нису организована у складу са Законом. Цео проблем лежи у чињеници да не постоји довољан број специјалиста, што је свакако последица рада директора ове установе. Исто тако, пре мање од 10 дана, тај исти директор покренуо је једну несвакидашњу акцију.

Наиме, у вези са захтевом број 3. из овог дописа, овај директор је покренуо поступак према готово 20 младих колега. У сваком од тих појединачних случајева захтева се решење у односу на младе лекаре које је неповољно по њих. Ти покушаји трају већ скоро 10 дана, будући да би господин директор да исходује одговарајуће изјаве како би могао лекаре незаконито да премешта на друге послове, а да то прикаже као њихову споствену вољу. Наравно, велика већина тих младих колега, уплашена је за своје каријере, те се може догодити да неко под принудом и потпише сагласност за какав незаконити премештај. У неким ситуацијама сама премештања, због стања на тим одељењима немају апсолутно никакво оправдање у смислу потреба рада у самој здравственој установи. На крају, овај директор је склон посебним врстама застрашивања лекара, а постоји и неколицина других повреда Закона, које сада не бисмо посебно наводили.

Сведоци смо чињенице да је читаво оснивање УПК имало свој узрок у проблема са тзв. Кризним штабом, чија се одговорност захтева. Ово представља једно од изузетно битних питања због неколико чињеница. Најпре имамо формалне проблеме, будући да није примењен позитивни пропис, Закон о заштити становништва од заразних болести који прописује надлежности неких других органа за ова питања.

Интересантно, Кризни штаб се као институција уопште и не помиње у законским прописима. Проблеми са тзв. Кризним штабом су, ипак, пре свега због медицинских питања. На пример, један од чланова Кризног штаба је јавно изјавио да присуство око 20.000 навијача на једној фудбалској утакмици није ризично по ширење епидемије. Само неколико дана након тога, један други члан Кризног штаба је за другу фудбалску утакмицу изјавио да је присуство нешто мање од 10.000 људи изузетно висок епидемиолошки ризик. Такође, сведоци смо чињенице да су чак два члана Кризног штаба јавно изјавила да они и не знају бројеве заражених и умрлих.

Дакле, лица која треба да одреде епидемиолошке мере, немају сазнања о подацима на основу којих треба да одреде те мере. Готово невероватно звучи чињеница да су два члана Кризног штаба јавно изјавила да је њихов циљ да, пазите сада, поврате поверење грађана у Кризни штаб. Дакле, ова два члана Кризног штаба чине неспорним да су изгубили поверење грађана. Један од њих је то небројано пута изговорио у средствима јавног информисања.

Подсетићемо, сваки лекар, па и сваки члан Кризног штаба има обавезу да на основу приговора савести не предузима пружање лекарске помоћи, изузев у хитним случајевима, уколико оцени да није у стању да је адекватно пружи, укључујући ту и ситуацију у којој лекар сумња да пацијент нема поверење у лекара. У тој ситуацији, губитка поверења, посебно је опасна ситуација да пацијент не жели да поступа по саветима лекара, управо због компромитованог поверења. Епидемиолошка борба, између осталог, подразумева чињеницу да грађани слушају препоруке лекара који су задужени за пружање лекарске помоћи током епидемије. То је заправо код епидемије и најбитније. Наша тренутна ситуација је таква да јавне апеле дају лекари који сами упорно тврде да не уживају поверење грађана, које тврдње су апсолутно тачне. У раду Кризног штаба постоје и бројни други проблеми, различите природе, о којима ћемо свакако посебно разговарати.
Поштовани колега Лончар, захтевамо да наводе из овог дописа сви схватимо као изузетно озбиљне и веома важне. Такође, јако је битно да прихватимо да смо у овој борби сви заједно, те да је допринос свих лекара, па и оних многобројних који су потписници иницијативе УПК немерљив.

Даље, од изузетног је значаја да прихватимо да нам је свима обавеза да тим лекарима пружимо максималну подршку и да им омогућимо најбоље могуће услове, како би што спремније дочекали предстојећу јесен и, како ствари стоје нови пик таласа епидемије. То подразумева како пружање лекарске помоћи оболелима од вируса Цовид-19, тако и свим осталим пацијентима којима је иста неопходна.

Позив на хитан састанак нам можете упутити преко е маил адресе ujedinjeni.protiv.kovida@gmail.com, или путем броја телефона +381652102978. Очекујемо да састанак буде одржан током ове недеље, те да у свим осталим поступањима радимо у складу са начелом временске економичности.

Уверени да ћемо заједничким радом долазити до најбољих могућих решења, те да ћемо значајније побољшати наш здравствени систем, применом нашег слогана #свизаједногједанзасве срдачно Вас поздрављамо“, закључује се у писму Лончару.

Извор:
ДИРЕКТНО