HBO Max најављује „комедију” о абортусу тинејџерке

HBO Max најављује „комедију” о абортусу тинејџерке

У 2019. години премијерно је приказан неспорно најбољи пролајф филм у историји, под називом „Непланирано” (Unplanned).То је истинита прича о Еби Џонсон, бившој директорки клинике Планираног родитељства, којој је додељена награда за „Радника године”, и која је својим очима видела сав ужас абортуса, након чега је постала заговорник права на живот и почела да помаже женама да побегну из канџи абортивне индустрије.

Но, 2020. година по много чему је гора од 2019, а изгледа да је то и овде случај будући да канал HBO Maxнамерава да ускоро емитује филм за који се слободно може рећи да је без преседана када је реч о филмовима који промовишу абортус. Могуће је и да је наслов филма „Нетрудна” (Unpregnant) домишљат одговор на аутобиографију Еби Џонсон, будући да је и овај филм снимљен на основу књиге (намењене тинејџерској публици) објављене у септембру прошле године.

Ево шта каже HBO Max на свом сајту:

У филму „Нетрудна”, седамнаестогодишња Вероника (коју глуми Хејли Лу Ричардсон) није могла да замисли да ће икада пожелети да „падне” на неком тесту – све док једног дана није затекла себе како зури у пластични штапић на ком се видео плави знак „+”. Док јој успешна будућност на колеџу све брже измиче пред очима, Вероника почиње да размишља о одлуци коју је мислила да никада неће морати да донесе. Ова одлука, коју никад није лако донети, одводи је на урнебесно тродневно путовање од 1.000 миља, у Нови Мексико, на које креће с бившом најбољом другарицом Бејли (Барби Фереира), на ком обе откривају да је у животу понекад најважније одабрати праве пријатеље.

Овај опис не односи се на неку црну комедију – ово заиста стоји на њиховом сајту.

А кад кренете да читате између редова, почињете да увиђате сав ужас који је овде заправо описан. Јер људи обично не размишљају о „урнебесном путовању од 1.000 миља” које се завршава убиством детета. Такође, човек би помислио да је одлука о томе да угасиш живот свом нерођеном детету ипак много озбиљнија и важнија од тога да „одабереш праве пријатеље” – а исто тако, могли бисмо рећи да је веома важно одабрати с ким ћеш у кревет. (Према синопсису романа на сајту Goodreads, Вероника је непланирано затруднела због тога што је њен момак пробушио кондом кад је схватио да она планира да иде на колеџ у другој држави, те је намерно желео да она затрудни како би је задржао уза себе.)

Нема сумње да је за стратегију заслужну за емитовање тако одвратног филма барем делом заслужна главна уредница канала HBO Max Сара Обри, чији је циљ описан у чланку из Њујорк тајмса –  да „изазове Нетфликс”, и чији описиз истог чланка доста говори о њој:

Обучена у комбинезон боје лососа, сандале металик боје и беле чарапе, више је подсећала на неког боема из Студио ситија (део Лос Анђелеса, прим. прев.) него на моћну уредницу. Чак и уз поштовање удаљености од два метра није било тешко видети шта јој пише на привеску огрлице: „1973.”, година када је донета одлучујућа пресуда Врховног суда САД-а у случају Роу против Вејда, којом је легализован абортус.

Коментаришући огрлицу, Обријевакаже да јој је „лакше да тако говори о феминизму, него да носи мајицу на којој пише ‘Feminist AF’” (што бисмо на фин начин превели као’Феминисткиња до сржи’, а заправо значи ‘Feminist As F*ck’, прим. прев.). Све у свему, веома дражесна и женствена дама.

Но, поред тога што треба да „изазове Нетфликс”, улога Саре Обри описана је и на другим местима као „ширење основне публике канала HBO тако да укључи младе, али и децу и породице”– што би по свему судећи требало да се постигне филмом у ком је абортус приказан као нешто смешно. Разуме се, према таквој логици, Обријева има одличне квалификације за тај задатак: док је радила за TNT, тај канал је „скочио за импресивних 320% на годишњој ТВ ранг-листи организације GLAAD[1] која извештава о заступљености садржаја везаних за LGBTQ”. Дакле, поред хистеричне урнебесне комедије о абортусу, можемо да очекујемо да ће путем канала HBO Max у домове широм света ускоро стићи и гомила нових серија о гејевима, лезбејкама, бисексуалцима, трансроднима, особама слободног духа (free-spirit), особама друге врсте (otherkin),и ко зна о коме још.

Можда канал HBO Max мисли да је абортус смешан, али ми засигурно не мислимо тако. Нити мислимо да програми којима су млађе популације циљна публика треба да промовишу лажи о абортусу. Нажалост, осим те очигледне лажи, ни други делови основне идеје филма „Нетрудна” не одражавају реалност. Мада није нереалистично да седамнаестогодишња Вероника одлучи да отпутује у Нови Мексико како би абортирала без родитељског знања, у њеној држави граница за абортус без родитељског пристанка јесте 14 година, и притом закон дозвољава различите уступке у случају када се родитељи противе абортусу.

Портал iFamNews покренуо је петицију упућену каналу HBO Max којом захтевамо да се филм откаже, и предлажемо да се Обријева разреши дужности због овако ужасног одабира програма. Петицију можете потписати овде:

Сумњамо, међутим, да ће Warner Media Group (у чијем је власништву HBO) ишта урадити ако се ово заврши на речима. Стога позивамо на бојкот и отказивање претплате за овај канал. Ако им наше речи нису битне, можда ће обратити пажњу када престанемо да им дајемо новац.

Извор: ИФН