Пребијање у Новом Саду: Зашто се полиција огласила тек након притиска јавности

monstrum-udara

У ноћи између 23. и 24. августа догодило се брутално пребијање младића у центру Новог Сада. То је јавност сазнала скоро три недеље касније, када је на друштвеним мрежама објављен снимак са надзорне камере. Тек сутрадан реаговала је полиција – саопштењем и најавом расписивања Интерполове потернице за осумњиченим Иваном Контићем. Медији јављају да је полиција у Новом Саду ухапсила две особе осумњичене да су помагале Контићу. Према подацима Агенције за привредне регистре, Контић је директор фирме која је основала кладионице „Маxбет“.

За зверско пребијање двадесетосмогодишњег младића испред кладионице „Маxбет“ у Новом Саду осумњичен је Иван Контић. Полиција се огласила тек 20 дана касније са чак шест саопштења у једном дану. У њима су објављени идентитет и фотографија осумњиченог, али и најава расписивања Интерполове потернице. И то све након што је снимак догађаја процурео у јавност.

„Новосадска полиција је обавештена о пребијању двадесетосмогодишњег младића 24. августа од стране лекара, који су му указали помоћ због задобијених повреда, како је тада навео, од стране њему непознатих лица. Од тада до данас, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, полицијски службеници су предузели све мере и радње у цилју расветлјавања свих околности догађаја и идентификовања осумњиченог Ивана Контића“, навео је директор полиције Владимир Ребић.
Новинарку истраживачке редакције КРИК није изненадио такав догађај, али јесте време које је протекло до реакције полиције.

„Оно што је изненађујуће је што је полицији било потребно две недеље да објави ову информацију и да је тек под притиском јавности наложила хапшење овог осумњиченог“, каже Бојана Павловић.

Да је полиција одмах знала шта се догодило те вечери не сумња адвокат Владимир Гајић. Исто тако сматра да је нереаговање полиције узрок тога што се осумњичени за пребијање Иван Контић сада вероватно налази у Црној Гори, чији је држављанин.

„То је пропуст полиције. Они то не могу ни са чим да оправдају. Значи, они су знали исто вече када се ово догодило, ако је то било увече. Они су били обавештени, имали су времена да предузму мере“, сматра Гајић.

Пребијени младић сада је на кућном лечењу. Са тежим телесним повредама примљен је у Ургентни центар у Новом Саду. Гајић верује да су породица и он о овоме ћутали из страха.

„Породица и момак који је претрпео ове страшне повреде нису ни смели из страха да то саопште. Сетите се случаја (Александар) Обрадовић. Нико није знао између осталог и зато што је породица била под осећањем да је за њега безбедније да никоме не говори“. каже Гајић.

Медији су првобитно објавили да је Контић члан обезбеђења кладионица „МаxБет“, међутим од марта 2019. године, он је члан управе, односно директор фирме која је основала кладионице. На питања Н1 власник кладионица „Маxбет“ није одговорио.

Пре више од две године никишићка полиција је код њега пронашла илегални револвер, а код момка са којим је био у друштву кокаин, писали су црногорски медији.

Данас је новосадска полиција ухапсила две особе које се сумњиче да су помагале у пребијању у Новом Саду, међутим судски епилози најчешће не одговарају реалности.

„Оно што може да се примети је да су увек оптужени за мање кривично дело од оног које је у питању. Или током суђења се напрасно промени кривично дело. Па уместо покушаја убиства имате рецимо наношење тешких телесних повреда. и наравно у складу са тим иде и мања казна. Често сведоци одустају, мењају исказ. Услед дугог трајања поступка, често правда не буде задовољена“. наводи Павловић.

И поред бројних саопштења у последња два дана, остаје нејасно зашто је полиција реаговала тек након што је јавност о читавом случају сазнала на друштвеним мрежама и да ли ће убудуће посао полиције поново морати да иницирају грађани.

Извор:
Н1ИНФО