Кривокапић: Забрињава ме што ме не зове нико од лидера из региона и света

krivokapic

Лидер коалиције „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић изјавио је данас да га „забрињава” што га од парламентарних избора није звао нико од лидера из региона и света, и поновио да не познаје српског председника Александра Вучића.

„То што ме нико није звао, значи да се очигледно чека верификација резултата избора који су неспорни. Не може понављање резултата избора у Петњици променити изборни резултат. Вероватно ја то не разумем јер нисам диломата, па не разумем тај дипломатски речник, али то очигледно значи да се чека верификација од стране Државне изборне комисије (ДИК)”, казао је Кривокапић у разговору за Бету.

Тројна коалиција предвођења савезом „За будућност Црне Горе”, освојила је 41 од укупно 81 мандата на парламентарним изборима 30. августа и у позицији је да формира владу.

О односима са Србијом Кривокапић је указао да се „морају имати најбољи могући односи у свим областима”, те да је актуелна власт „непотребно затегнула односе” две суседне земље „занемарујући братске и кумовске везе”.

„Треба створити услове за нормалну сарадњу, јер ако имате најбоље економске односе, јер је трговина најиздашнија према Србији, што не бисте исте такве односе имали и у другим областима. Ако са суседима нисте добро, ни вама не може да буде добро и то је показала ова туристичка сезона”, рекао је он.

На питање да ли ће се мењати Закон о држављанству који забрањује двојно – црногорско и српско, рекао је да то питање не треба доводити у везу са бирачким правом, што се у Црној Гори често чини.

„Један грађанин може да има право само једног гласа. Ако гласате у Србији, не можете гласати у Црној Гори. Питање да ли ће неко имати двојно држављанство је друго питање. Ако ви плаћате порез негде другде, ви можете имати пасош црногорски, али не можете гласати у Црној Гори јер овде немате пребивалиште. То питање пребивалишта је до сада било злоупотребљавано”, оценио је он.

Подсећамо, данас је усаглашен и потписан Предлог споразума опозиције у Црној Гори пред новинарима, а између осталог, у њему стоји и да нова власт неће покретати поступак за повлачење признања Косова.

Казао је и да га бизнисмен Миодраг – „Дака” Давидовић и митрополит црногорско-приморски спц Амфилохије нису „убедили” да уђе у политику, како се спекулисало у делу медија.

„Ја нећу да кажем да нисам причао са Давидовићем. Он ме је раније убеђивао за улазак у Народни покрет. Био сам уздржан јер нисам тада веровао да сам ја човек који би нешто по том питању могао да уради. Али време је показало више него што сам очекивао”, казао је он.

На питање о томе како гледа на спорне поруке с прослава опозиције и скупова организација које се означавају као црногорске и патриотске, Кривокапић је казао да „не жели било кога да оправда”.

Током прославе присталица опозиције певале су се песме које величају Србију, Косово, носиле се српске тробојке, певале се песме које величају равногорски покрет, Дражу Михаиловића и носиле се четничке кокарде.

Са скупа у Подгорици, с друге стране, један од говорника је рекао да се неће дати „равногорској фукари”. Претходно је одржан и скуп на Цетињу, а Кривокапић је уочи почетка упозорио да га организују „националистичке структуре” и позвао грађане да не иду јер ће бити инцидената. Оба скупа су, међутим, протекла у миру.

„То још веће удаљавање једних од других. Нека је било и таквих песама и говора мржње и треба да се стави на то тачка и да се то више не дешава. Да празник славимо кад је празник”, рекао је он и оценио да је сада свако окупљање „непотребно”.

Кривокапић је, међутим, додао да има поуздане информације да су присталицама опозиције на слављу „дотуране заставе за које они нису знали ко им их даје”.

„Неко користи ову ситуацију и ствара нетрпељивост која у овом тренутку никоме не одговара”, рекао је он и додао та таква иконографија не одговара ниједном политичару.

На директно питање ко је то радио, он каже: „То може да уради АНБ и полиција, то не може да уради Здравко Кривокапић”.

Кривокапић је казао и да нова влада неће бити политичко-експертска већ „влада спаса” и одбио да одговори да ли ће он бити премијер.

Како је додао, најмање је битно ко ће бити у новој влади, јер је ово „историјски тренутак”. Рекао је да коалиција коју предводи, има своје критеријуме које је предочила осталима.

„Ми ћемо кренути од тога што бисмо волели да буде најбоље решење, али ћемо вероватно морати да правимо одређене уступке јер је тренутак такав да многи политичари који су компетентни, желе себе да виде у том делу подршке и давања највеће подршке развоју Црне Горе”, рекао је он.

Рекао је да очекује да ће имати подршку свих партија за формирање владе која ће „дати одговор на бројне проблеме – владавину права, урушену економију, социјалне проблеме”.

Кривокапић је навео да „не треба робовати ко је ко и одакле долази већ ко је најбољи кадар”.

Рекао је да за то има подршку лидера Демократског фронта Андрије Мандића и Милана Кнежевића, који чини окосницу коалиције коју предводи.

„Ми смо кроз многобројне разговоре дошли до онога што је најбоље. Они су чак спремни да подрже мањинску владу што је велики допринос овом тренутку. Они су политичари који су имали тежак период који је створио политичке фрустрације, али није време за то, ово је посебан тренутак којем сви морамо одговорити”, рекао је Кривокапић.

Он је рекао и да је разговаоа с експертима из иностранства који су „спремни да оставе плату од 10 хиљада евра месечно и дођу и помогну реформе”.

„Сви су доставили биографију. Ја сам обавио и личне разговоре”, рекао је он.

На питање види ли некога од њих у Влади, он је рекао да када би он сам одлучивао, да би сви они били ангажовани.

„Сви, међутим, имају своје експерте који желе да виде у Влади. Али када бих вам показао њихове ЦВ, мало ко би могао да парира њиховим биографијама”, рекао је он.

Криковапић је казао да сличних понуда за учешће у Влади није било од људи који су били блиски ДПС.

„Али, знање, искуство треба ценити. Не улазим ко је из које партије, већ колико ко зна и колико је спреман да поднесе терет. Бићу врло јасан: сваки частан и поштен човек који се није упрљао било чиме је добродошао. Ја знам да таквих људи има у ДПС”, рекао је он.

Кривокапић је најавио да ће анагажовати међународне организације како би сагледале ситуацију у Црној Гори, да се направи „дубинска анализа стања” у којем је држава.

„Ангажоваћемо међународне институције да не би било да је неко то радио да би стање приказао горим него што јесте, већ да то буде реална анализа која ће нам указати на многобројне проблеме којих смо сваким даним све свеснији”, рекао је он.

На питање о томе да ли се у Црној Гори осећао дискриминисано – како се осећају многи који су њега гласали, посебно имајући у виду да је заузимао високе позиције на државном Универзитету, Кривокапић је казао да се „некада човек осети интимно дискриминисаним”.

„Морате да знате да је странка која је оволико дуго била на власти и имала сву могућу инфрастуктуру, имала политику да употреби и искористи човека и онда кажу довиђења. То није само мој случај, већ су се многи тако осећали. Да су они имали свог човека не би они звали Здравка Кривокапића. Ја сам био једини стручњак у том тренутку који се бавио квалитетом, посебно квалитетом у високом образовању и имао јасне резултате у тој области”, рекао је Кривокапић.

Он је оценио да је то „вероватно био један од разлога што га је неко препознао и он се доказао направивши цео један систем”.

„Што се тиче стана, добио сам га на конкурсу. Али тај Правилник о додели станова је и тада и дан-данас дискриминаторски. Ако је Правилник дискриминаторски, онда се многи осећају дискриминисаним”, рекао је агенцији Бета Кривокапић.

Извор:
ДАНАС