РАСПРОДАЈА: Албанци купују Грачаницу?

Kosovo Orthodox ChristmassЗемљиште изнад манастира наводно је илегално продато Албанцу од стране косовске агенције за приватизацију. Иако продаја још увек није коначна, Срби из овог дела Косова страхују да Косовска агенција за приватизацију илегално је продала 300 хектара обрадивог пољопривредног земљиша у срцу Грачанице, чији је власник друштвено предузеће “Ратар”. Постоји бојазан да би једна од последица ове продаје могла бити промена етничке структуре становништва.

Како пишу “Вечерње новости”, ради се о земљишту изнад манастир Грачаница, које се простире до обода околних српских села Сушица и Ливађе. Иако Агенција још увек није озваничила ову продају, Срби у Грачаници тврде да је имање продато Албанцу.
– Одмах по оверавању продају можемо очекивати да ће нови купац, који је несумњиво Албанац, распарчати имање које ће продати по далеко вишој цени и то Албанцима, јер Срби неће имати новац за куповину. Баш као што је прошле године продато 58 хектара имања “Ратара”, од којих је 50 хектара у насељу Ајвалија, у коме је направљено луксузно албанско насеље. То значи да ће Албанци почети да се настањују овде у срцу Грачанице, чиме ће почети “албанизација”, а Срби ће врло брзо постати мањина – каже некадашњи директор друштвеног предузећа Момчило Трајковић.
Према његовим речима, отуђење поменутог земљишта је нелегално јер суд спор акционара око тог земљишта још није завршен.
Предузеће “Ратар”, чије је седиште било у Лапљем Селу, недалеко од Грачанице, имало је до 1999. године у свом власништву око 1.100 хектара, али је перцијално продавано последњих година.
Трајковић сматра да би једини начин да се спречи овај сценарио био “да српски представник у Савету директора косовске Агенције за приватизацију стави вето на продају ове земље” или да реагују представници међународне заједнице.
Извор: Вечерње новости