За привилеговане појединце не важи Закон: Статус на Фејсбуку много већи криминал од убиства?

pomorska-nesreća

Наиме, одлуком Основног суда у Котору, седамнаестогодишњи М. С, који је 11. јула у будванском акваторијуму јахтом усмртио Шљиванчанин и повриједио Станишића, осуђен на свега 120 сати друштвено корисног рада и појачан надзор социјалне службе

Већи дио јавности изразио је огорчење и протест због пресуде која је изречена у Основном суду у Котору поводом трагичног удеса у којем је страдала Маја Шљиванчанин, а тешко повријеђен Владан Станишић. Наиме, одлуком Основног суда у Котору, седамнаестогодишњи М. С, који је 11. јула у будванском акваторијуму јахтом усмртио Шљиванчанин и повриједио Станишића, осуђен на свега 120 сати друштвено корисног рада и појачан надзор социјалне службе.

Да је ријеч о селективној правди и правосуђу које штити починиоце овог стравичног злочина чиме свјесно подстичу некажњивост и бахатост, говори и податак да су у претходним мјесецима грађани Црне Горе кажњавани са енормно високим новчаним казнама само због објава на Фејсбуку профилу, а неки чак и затворским казнама.

Случај Велимира Чабаркапе из Пљеваља који је због сатиричне објаве добио два мјесеца затворске казне само је један у низу примјера селективне правде коју тужилаштво Црне Горе годинама примјењује, прије свега за обрачун са неистомишљеницима.

Подсјетимо, Чабаркапа је поставио „кориговане“ стихове химне Црне Горе, указујући тако на бројне афере и заплене дроге у које су умијешани држављани Црне Горе, али и бродови који плове под црногорском заставом.

Чабаркапа је за наш портал коментарисао одлуку Основног суда у Котору којом је малољетник М.С. осуђен на свега 120 сати друштвено корисног рада.

„Петог маја, 2020. године приведен сам на информативни разговор због спорне објаве на Фејсбуку, измјењене и сатиричне химне Црне Горе коју сам преузео са портала. Одмах по давању изјаве лишен сам слободе гдје ми је тужилац одредио 72 сата задржавања по оптужници нарушавање игледа Црне Горе. Недуго након тога услиједило је суђење гдје су ми изрекли пресуду у трајању 2 МЈЕСЕЦА ЗАТВОРА.
И све ме то не би толико мучило да прекјуче нисам прочитао наслове на порталима гдје је седамнаестогодишњак који је возио глисер у Будванском акваторијуму и при том ударио у барку коју је преполовио и на мјесту УСМРТИО припадницу полиције Црне Горе Мају Шљиванчанин а њеном вјеренику нанио тешке тјелесне повреде ОСУЂЕН НА 120 САТИ ДРУШТВЕНОКОРИСНОГ РАДА. На тај наслов услиједило је моје запрепашћење и коначно увјерење да је правда у Црној Гори селективна“, каже Чабаркапа.

Према његовим ријечима, оваква одлука суда указује на то да за привилеговане појединце не важи Закон.

„Ко није близак овом криминалном режиму и због објаве на фејсбуку може да заглави робију, а њихови блиски пријатељи који су напунили џепове заједно са њима преко наше муке и рада они и за убиство добијају чак и ослобађајуће пресуде као што је случај са Емином Адровић из Будве која је прегазила вјеренике у Бечићима прије двије године. Ето, ја сам добио 2 мјесеца затвора за сатрирични статус, дечко за убиство 120 сати друштвено корисног рада, дјевојка која је прегазила аутомобилом и убила двоје ослобођена“, истакао је Чабаркапа.

Изгледа да је статус на Фејсбуку, додаје он, много већи криминал од убиства?

Адвокат Никола Балтић, упоредивши ова два случаја казао је да је оваквим одлукама само потврђено оно што је много пута речено – да један дио судија не ради по Закону, већ по директиви сад већ одлазећег режима.

„Уз опаску да се не ради о правоснажним пресудама, и лаику је јасно да судови у Црној Гори, у већини случајева не суде по закону, већ по вољи одлазеће власти. Просто је несхватљиво да се за иронију, као суптилни облик јавно изговорене ријечи, у конкретном сличају, Чабаркапи, због наводно почињењог кривичног дјела нарушавање угледа Црне Горе одреди казна затвора од два мјесеца, а у случају малољетног лица из Котора казна од 120 сати друштвено корисног рада“, рекао је адвокат Балтић.

У првом случају је, појашњава он, сваком јасно да се ради о школском примјеру незаконите политичке пресуде, док су у другом преовладали или незнање или пак, нешто друго.

“ Овакви примјери показује сву бесмисао постојећег правосуђа у Црној Гори и насушну потребу корјенитих промјена у истом, уз обавезну одговорност свих фактора правосуђа који су се својим незаконитим радњама и непочинством срозали на ниво пуких и сурових егзекутора одлазеће власти, тј. сада већ опозиције“, закључио је адвокат Балтић.

Породица Шљиванчанин огорчена

За породицу је несхватљив однос између тако трагичних посљедица и губитка њихове најмилије и казне од 120 сати корисног рада за особу која је управљала јахтом.

„Изречена је казна као да је почињена нека ситна деликвенција без већих посљедица, а не угашен млади живот. Несхватљиво је да је срамна пресуда донијета, а да истражни органи, а ни суд нису освјетлили све детаље овог трагичног догађаја. Прије свега, ко је дозволио малољетнику да управља јахтом, ко је власник пловила, како је дозвољено да чланови породице малољетника након несреће приступе јахти и очигледно утичу на доказе и истрагу“, навела је породица Шљиванчанин.

Додају да њихове „ране остају непреболне због чињенице да правда нимало није задовољена“.

Извор:
ИН4С