Славиша Ристић: Вучићу, а шта ћемо са 200.000 расељених и убиством Оливера?

Slavisa_Ristic

Потписани документ у Вашингтону Александра Вучића више обавезује да се бави заштитом и промоцијом хомосексуалаца у 69 светских земаља, него што ће тим документом донети било какав бољитак Србима на Косову и Метохији. Тај документ буквално представља спрдњу над судбином јужне покрајине – рекао је за Директно.рс Славиша Ристић, бивши посланик и председник Народног отаџбинског покрета Срба са Косова и Метохије.

Каква су очекивања Срба на Косову од реализације обавеза потписаних у Белој кући?

– Нажалост, није први пут да Александар Вучић доноси одлуке без икакве контроле и знања институција државе Србије. Потписивањем тог документа се положај Срба на Косову и Метохији апсолутно неће променити набоље. Много већу корист ће имати хомосексуалци у 69 земаља, о чијој заштити ће се сада бавити и председник Србије. Тај документ буквално представља спрдњу над судбином јужне покрајине. Срби на Косову ће претрпети неизмерну штету јер је тај документ прст у око савезницима, пре свега Русији и Кини, који су били највећа брана за признавање тзв. независности Косова. Осим тога, Вучић је кршећи Резолуцију СБ 478 прихватио да амбасаду Србије премести из Тел Авива у Јерусалим, и тиме се директно сукобио са земљама чланицама Арапске лиге. Последице такве неразумне одлуке биће да већина арапских земаља призна независност Косова.

Како коментаришете одлуку да се хидросистем Газиводе препусти на одлучивање Америци?

– Вучић је читаву имовину посредно препустио Американцима. Без обзира што је само трећина језера на територији централне Србије, подсетићу да се у кориту језера Газиводе налазе потпољене све саме српске куће и имања и Вучић сада све то поклања као да је то његова приватна имовина.

Шта је требало да се нађе у документу за чије спровођење наводно гарантује председник Америке?

– Недостају две кључне ствари: стварање услова за повратак 200.000 расељених, и заједнички рад Београда и Приштине на откривању налогодаваца, организатора и извршиоца политичких убистава Оливера Ивановића и Димитрија Јанићијевића. То је требало да буде приоритет делегације Србије, јер ово очигледно није само споразум о нормализацији економских односа пошто у себи садржи и неколико политичких ставки, чиме се испуњавају амерички интереси а на штету Србије. Ако неко искрено ради на откривању убица Ивановића и Јанићијевића, треба да искористи сваку прилику да се изврши притисак на све истражне органе како би се ти злочини разрешили. Нас веома забрињава што то не интересује ни званични Београд, а ни власти у Приштини.

Да ли верујете у повратак Срба на Косово и Метохију?

– Протераним Србима са Косова није омогућен безбедан повратак. На томе се у протеклих 20 и више година није радило. То није била тема ни Београду, ни Приштини, а нажалост ни међународној заједници. У овом тренутку је регистровано око 19.000 узурпираних српских кућа, станова и имања од стране Албанаца, а ко зна колико још има празне српске имовине која је у међувремену опљачкана и запаљена. Жеља сваког Србина је да се врати на Косово, у свој завичај, на своје имање, да чува наше највеће светиње као што су Високи Дечани, Патријаршија, Љевишка, Грачаница… Председник Србије је морао у сваком разговору о Косову, почевши још од Брисела, да инсистира на безбедном повратку и опстанку људи у своје домове. То је наш примарни проблем и решење тог проблема је требало да буде услов свих услова за било какве разговоре о Косову и Метохији. Овако, председник Србије као свој адут истиче то што у Качанику и Глоговцу више нема Срба.

Да ли се Срби на Косову сада, после скупа у Вашингтону, осећају сигурније или су забринутији за своју будућност?

– Нажалост, још више су, с правом, уплашенији за свој опстанак на Косову, иако представници Српске листе славе оно што је Вучић потписао у Белој кући. Бојимо се да ће се након истека политичког мораторијума од годину, дана пред Србијом, односно Вучићем ако до тада буде на власти, наћи ултимативни захтев за признање независности Косова. Апсурдно је да се овим документом од Србије захтева да престане са лобирањем да се повуку одлуке о признању независног Косова, а да се од Косова не тражи да престане са лобирањем за признавање независности. Јасно је да је одлуком о измештању наше амбасаде у Јерусалим, Вучић већ излобирао нова признања независности у корист Приштине, и то ће се погубно одразити по нашу будућност – закључио је Славиша Ристић за Директно.рс.

Извор:
ДИРЕКТНО