И НАТО ће помоћи да КиМ одвоје од Србије

KFOR NATOПРИШТИНА – Врховни командант НАТО-а за Европу, амерички генерал Филип Бридлав изјавио је данас да је брислекси споразум Београда и Приштине од значаја за регионални мир и да ће снаге НАТО-а помоћи његову примену.

Бридлав је, након обиласка снага Кфора на војном аеродорму Слатина код Приштине, рекао да снаге Кфора добро раде на очувању мирног и безбедног амбијента за све заједнице на северу Косова.

Говорећи о могућем смањењу снага Кфора, амерички генерал је рекао да је најзначајније да на Косову буду снаге које могу да обезбеде миран и сигуран амбијент.

Свака могућа промена је везана за успех процеса који гарантују мир и безбедност на Косову, рекао је врховни командант НАТО-а.

Он је рекао да ће „одлука НАТО-а о пуним операционалним капацитетима Безбедносних снага Косова (БСК) и њиховог претварања у војску бити спора али добра“.

Командант Кфора, генерал Фолкер Халбауер, је говорећи о будућности БСК рекао да се очекују резултати поновног разматрања стратешког сектора безбедности, да се очекују могући компромиси и одлуке косовских институција.

Ово је прва посета Косову генерала Бридлава од када је средином маја преузео команду над снагама НАТО-а у Европи.

ТАНЈУГ