Лончар: Нису испуњени услови да би се кинеска вакцина тестирала у Србији

BG-LONCAR-

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да нису испуњени услови да би се кинеска вакцина тестирала у Србији.

Лончар је за телевизију Пинк казао да ће то министарство обавестити грађане када вакцина „дође до одређене фазе и до захтева да се у Србији тестира“, али и када вакцина испуни све услове у српској Агенцији за лекове.

„Ми нисмо нека неозбиљна држава која може на неком другом принципу да функционише, да се не испоштују сва та правила која постоје“, казао је министар.

Према његовим речима, требало би да крајем године и почетком следеће буде произведена безбедна вакцина против корона вируса.

Он је поновио да ће Србија међу првима добити вакцину која буде безбедна и буде испунила све услове.

Лончар је апеловао на грађане да приме вакцину против сезонског грипа, која се очекује од 1. октобра, како би се избегао „судар коронавируса и сезонског грипа“.

Кинеска Национална биотехничка групација (ЦНБГ) и компанија Синовак јавиле су раније данас да су Србија и Пакистан међу земљама које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања њихових вакцина против корона вируса.

Како је јавио Ројтерс, кинеске компаније траже више података из иностранства за коначна одобрења потенцијалне вакцине, с обзиром да се број нових инфекција у Кини смањује.

Извор:
Н1ИНФО