Тужилаштво расписује потерницу за Татјаном Војтеховски због емисије „Живот прича“

vojtehovski

Због емисије „Живот прича“ у којој је новинарка Татјана Војтеховски открила све детаље механизма одузимања деце мајкама у експресно кратком року, и додељивања старатељства богатим и моћним очевима, тужилаштво је подигло оптужницу, а сада Треће основно јавно тужилаштво расписује и потерницу због наводног неодазивања суда новинарке Војтеховски.

У емисији су откривени детаљи спреге између судије Лидије Алагић, истих вештака и истог адвоката супротне стране, који су се понављали у неколико различитих случајева, код неколико мајки које су остајале без деце, од којих је најпознатији случај одузимања деце Марији Мали од стране тадашњег градоначелника Београда Синише Малог.

Контактирали смо Татјану Војтеховски, која се налази у Црној Гори.

– Да, налазим се у Црној Гори и данас сам добила информацију од мог адвоката Владимира Тодорића да тужилаштво хоће да распише потерницу за мном, због наводног неодазивања суду. Мене је у августу контактирала моја комшиница и рекла да ме тражи полиција. Мислила сам да је нека грешка, па сам замолила да ми да полицајца на телефон, јер нисам била у Београду. Полицајац ми је рекао да има налог за моје привођење, питала сам због чега, јер нисам имала дословно никакву идеју о чему се ради. Рекао је да не зна и да је то све што може да ми каже и дао ми је број предмета, за који нисам знала ни да постоји, а камоли да се против мене води икакав судски спор. Контактирала сам Тодорића, који је добио информацију да се против мене води спор због емисије „Живот прича“ која се бавила механизмом одузимања деце мајкама и спрегом истих људи који учествују у том механизму, у различитим случајевима. Тако сам сазнала да се против мене води спор већ три године, а ја ни један позив за суд нисам добила.

Да ли је једна од помињаних у емисији судија Лидија Алагић, која се помиње и у случају Марије Мали?

– Да, јесте. Адвокат Тодорић је данас био на суду, јер је давање мог исказа одбране заказано упркос томе што је суд обавештен да нисам у Србији и рекао када се враћам у Београд. На његову молбу да се не расписује потерница, јер се враћам 11. септембра ујутру, добио је информацију да ће потерница ипак бити расписана.

Подсећамо да је Татјана Војтеховски низом емисија о овој теми открила механизме одузимања деце мајкама и да је расветлила случајеве неколико жена, којима су деца одузета по идентичном принципу. Најпознатија емисија је била са бившом супругом Синише Малог, која је након снимања повукла сагласност за емитовање, док је заузврат Синиша Мали повукао против ње све тужбе. Марија Мали је тако добила децу назад, а Војтеховски је због повлачења сагласности емитовала емисију без саговорнице, у којој су се чула само њена питања која је постављала Марији Мали.

Војтеховски нам је потврдила да је изузетно забринута због повратка у Србију.

– Прво ми уопште није јасно како је могуће да се против мене води спор и да ја о томе не знам ништа. Иначе се на све позиве уредно одазивам. Није ми јасно како је могуће да ме тужилаштво тражи и не налази читаве три године. Прво, могли су свакако да ме нађу за време ванредног стања, када смо били затварани у куће по четири дана. Друго, ја сам годину дана без посла, тужилаштво каже да не може да ме нађе три године. Па како је могуће да нису могли две године да ме нађу на послу сваки дан на ТВ Прва, ако већ толике године нисам по њима свраћала кући? Забринута сам због повратка, јер треба да се вратим колима са мајком која има скоро 80 година и заиста не знам шта ћу да радим са њом ако ме покупе на граници чим уђем у Србију. Управо сам јој саопштила шта је могуће да се догоди, и наравно то је за њу изузетно стресно. Но, ипак ја нисам Јутка, кога некако нису могли у оноликом Брусу да нађу, а потерницу за њим никад нису расписали.

Подсећамо да су поред Војтеховски, многи медији извештавали о мајкама којима су одузета деца, судији, вештацима и истом моделу поступања и колико је јавности познато једино се против Војтеховски води поступак због кривичног дела: Повреда тајности поступка. Судија Лидија Алагић, коју је више жена оптужило да им је мимо законских процедура одузела децу је у међувремену напредовала и постављена је за судију Вишег суда у Београду.

Извор:
ДИРЕКТНО