Србија у ЕУ: Лоше вести за Видовдан

dacic ivica placeМрцварење Србије се наставља, док званичници ЕУ шаљу топло-хладне поруке Београду у вези с добијањем датума о отпочињању преговора за чланство у Унији. Последња невесела вест за режим у Београду који је све адуте уложио на добијање датума, долази из Немачке где тамошњи медији јављају да Србија почетак преговора може да очекује најраније 2014. године и то под условом да испуни све обавезе о нормализацији односа с Косовом!

Како сазнаје немачка агенција ДПА позивајући се на изворе у Бундестагу, управо такав став заступаће немачка канцеларка Ангела Меркел на самиту Европске уније крајем овог месеца, када шефови држава и влада ЕУ 28. јуна консензусом треба да одлуче о евентуалној додели датума Београду.

Србији у том случају преостаје да се нада да ће јој до краја године, кад треба да буде одржан још један самит ЕУ, датум и коначно бити одређен.

И поред тога што је српски премијер Ивица Дачић недавно одлучним гласом поручио да Србија на Видовдан из Брисела не жели „никакво зелено светло“, већ конкретан датум, сва је прилика да се жељени сценарио неће десити и да је директор владине Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић био у праву када је пре неки дан најавио да на предстојећем самиту датум почетка преговора неће бити прецизно наведен, већ да ће Европској комисији бити наложено да крене у припреме за преговоре и израдом преговарачке позиције ЕУ.

Сличну процену има и шеф Одбора за европске интеграције у Скупштини Србије Ласло Варга који за „Вести“ каже да ће на самиту крајем јуна бити усвојен закључак којим ће се Европска комисија позвати да започне припреме с отварањем преговора и израдом преговарачке позиције ЕУ.

– Тај закључак ће значити недвосмислену перспективу за отварање преговора у кратком периоду, рецимо до краја године. Битно је да то неће бити условни датум, у смислу да ће се постави четири-пет нових услова, али оно што ће стајати у закључку јесте да све ово подразумева наставак имплементације свега што је договорено у преговорима с Приштином и наставак изналажења решења у оним областима која још нису испреговарана – објашњава Варга.

Бундестаг о Србији тек 27. јуна

Иако је претходно немачка влада предложила Бундестагу да се Србији додели датум, такву препоруку немачка парламентарна већина неће испоштовати. Уочи парламентарних избора у Немачкој, странка Ангеле Меркел Хришћанско-демократска унија размишља и о ставовима свог бирачког тела које према проширењу ЕУ има углавном негативан став. Колико се о очекивањима Београда води рачуна, говори и податак да ће Бундестаг о Србији расправљати тек 27. јуна, претпоследњег дана свог мандата у садашњем сазиву, а само дан уочи Самита ЕУ када се одлучује о датуму.

Нимало утешно не звучи ни информација коју такође пласира агенција ДПА, а у којој се каже да уколико Србија до краја године не испуни обавезе које има према Косову, „онда и приступни преговори могу да почну тек касније“.

Све ове невеселе вести додатно отежавају позицију Влади Србије која због великог буџетског мањка мора хитно да донесе мере штедње. За сада се њихово прецизирање одлагало, све у вери да ће се добијањем датума крајем јуна назрети нека нова финансијска ињекција која би олакашала бар мало позицију Дачићевог кабинета.

Бломајер: Нема назад

Немачки амбасадор у Приштини Петер Бломајер Бломајер изјавио је да Београд мора да схвати да једино примена бриселског споразума води ка интеграцији у ЕУ и да нема повратка назад ни за Приштину ни за Београд.
– Сада је потребно остваривање споразума и мислим да је српској страни јасно да сада треба да ради на остваривању споразума како би ишла напред на путу европских интеграција – рекао је Бломајер.

Ј. Арсеновић – Вести