Истанбул: Преминула адвокатица која је 238 дана штрајковала глађу покушавајући да добије поштено суђење – након што је осуђена за тероризам

Након 238 дана штрајка глађу у Истанбулу је умрла турска адвокатица која је на тај начин тражила „праведан процес“ након што је осуђена за тероризам. „Умрла је Ебру Тимтик из наше адвокатске канцеларије“, написали су колеге на Твитеру. Имала је 42 године.

У Турској након 238 дана штрајка глађу умрла адвокатица која је у тренутку смрти имала 30 кг.

Ебру Тимтик је на тај начин покушала да добије”праведан процес” након што је осуђена за тероризам.

“Умрла је Ебру Тимтик из наше адвокатске канцеларије”, написали су колеге на Твитеру. Имала је 42 године.

Она и 17 њених колега били су оптужени за наводну повезаност са забрањеном Револуционарном партијом народног ослобођења, милитантном организацијом која је у Турској, САД и Европској унији означена као терористичка.

У фебруару је тражила праведан процес и почела штрајк глађу.

Ебру Тимтик је пила само заслађену воду, биљне чајеве и витамине, а у тренутку смрти је имала 30 килограма”, рекла је њена породица.

У петак је дошло до кратког сукоба особа блиских адвокатици и полиције при проласку возила судске медицине са њеним телом.

Полицајци су употребили сузавац и штитовима гурали окупљене, преноси АФП.

Испред затвора је у петак ипак организовано одавање почасти и затим погребна молитва.

Више стотина особа је скандирало “Ебру Тимтик је бесмртна”, јавља АФП.

Власти оптужили групу адвоката да су „блиски комунистима“

Уз Ајтача Унсала, који такође штрајкује глађу у затвору, Ебру Тимтик је била чланица Удружења савремених правника, специјализованих за одбрану политички осетљивих случајева.

Турске власти су оптужиле то удружење да је повезано с марксистичко-лењинистичком организацијом ДХКП-Ц, групом која је починила неколико атентата и коју Анкара и западни савезници називају “терористичком”.

Ебру Тимтик је међу осталима заступала породицу Беркина Елвана, младића који је умро 2014. од последица рањавања током протеста против владе у парку Гези 2013. године.

Прошлог месеца је суд у Истанбулу одбио да ослободии Ебру Тимтик, упркос налазу лекара.

У августу је сличан захтев поднет Уставном суду, такође неуспешно.

У јулу су Ебру Тимтик и Унсал пребачени у две болнице.

Смрт адвокатице је потресла бројне представнике цивилног друштва у Турској и у свету. Многи од њих огласили су се на друштвеним мрежама.

Извор:
НСПМ