Настављају се напади на Србе у Вуковару

Tuča-u-Vukovaru

Према незваничним информацијама које смо добили од сведока, у последња три дана догодила су се три напада на припаднике српске заједнице у Вуковару.

Први напад догодио се у понедељак поподне када је неколико мушких особа пресрело 21-годишњег Србина из Вуковара, али је он успео да избегне да буде пребијен.

– Изашао сам да купим цигарете на трафици када сам препознао једног припадника вуковарских Бед блу бојса који ме је почео прозивати. Када сам га питао докле ће ме прогањати из једног аута су изашла два-три момка са телескопима, али су сви убрзо ушли у ауто и отишли. Нападали су ме већ пет-шест пута. Једном су ме пресрели када сам са трудном супругом излазио из полицијске станице након што смо вадили документе. Рекли су ми да слободно дођем, да се не морам бојати, али сам знао да ће ми пратити аутомобил па сам се вратио у полицију где су ми рекли да не могу уништа учинити уколико се нешто конкретно не деси. Зато овај напад нисам ни пријавио – тврди нападнути момак из Вуковара који се плаши да ови напади неће још скоро престати.

Следеће вечери четворица нападача физички су у Улици Вијенац Руђера Бошковића у Борову насељу напала 39-годишњака и 26-годишњака из Вуковара задавши им више удараца по глави и телу. Жртве напада затражиле су лекарску помоћ у вуковарској болници.

– Стајао сам испред зграде са комшијом, иначе породичним човеком који нема никакве везе са навијачким начином живота, када смо угледали четири младића како нам прилазе. Нисмо реаговали јер нисмо приметили да имају намере да нас нападну. Након што смо видели да ће нас ударити, кренули смо да им побегнемо, а они су викали за нама, један ме је ословио презименом, док су нам остали викали да смо Делије. Нападача који ми је повикао презиме препознајем као припадника локалне Торциде – рекао нам је један од нападнутих Вуковарчана.

О свему је обавештена и вуковарска полиција.

– Уз оптужни предлог ради почињеног прекршаја из Закона о прекршајима јавног реда и мира, 25-годишњак је данас, 27. августа приведен на Општински суд у Вуковару – стоји у саопштењу у вези овога напада Полицијске управе Вуковар.

Синоћ се догодио и трећи напад када је, према речима ПУ Вуковар дошло до вербалног окршаја између неколико младића у Улици Виле Велебита у Борову насељу, али тај случај се још истражује.

Исписивање Торцидиних графита

Из вуковарске полиције су нам јавили да тренутно раде на истраживању исписивања навијачких графита Торциде у Вуковару и да ће резултати свих ових напада бити познати у скорије време.

– Довршено је криминалистичко истраживање над двојицом малолетника због сумње у почињење казненог дела Оштећење туђе ствари. Наиме, 26. августа у 4,50 часова у Улици Фрање Туђмана у Вуковару полицијски службеници уочили су две особе како акрилним лаком у спреју исписују графите, а које особе су се потом дале у бег. Особе су одмах ухваћене и приведене у полицијску станицу. У присутности раднице Центра за социјалну скрб Вуковар, 17-годишњак и 16-годишњак су ухапшени због сумње да су током раних јутарњих сати 26. августа на више локација у Вуковару исписали графите непримереног садржаја, чиме је причињена и материјална штета у износу од више хиљада куна. Данас, 27. августа, двојица малолетника су уз казнену пријаву предани притворском надзорнику Полицијске управе. Против 16-годишњака следи и оптужни предлог јер је приликом поступања у полицијској постаји вређао и омаловажавао полицијске службенике – стоји у званичном саопштењу на страницама Полицијске управе Вуковарско-сремске жупаније.

Немамо информације да ли је овај напад повезан са претходним нападима у Вуковару, односно са масовном међунационалном тучом која је била у јуну.

Због нових напада на Србе у Вуковару, данас од 15 часова заказана је конференција саборског заступника СДСС-а Милорада Пуповца у вуковарским просторијама ове странке.

Извор:
СРБИ