Србија потписница Декларације Европске уније: Избори у Белорусији нису били слободни ни фер

zastave

Србија је једна од потписница Декларације Европске уније о изборима у Белорусији у којој се наводи да избори у овој земљи нису били ни слободни нити фер, а власти ове земље се позивају да покрену истински и укључиви дијалог са ширим друштвом како би се избегло даљње насиље, наводи се на сајту Европске уније. Чињеницу да је Србија међу потписницима Декларације данас су поздравили амбасадори ЕУ и САД у Србији Сем Фабрици и Ентони Годфри.

“Државне власти су примениле несразмерно и неприхватљиво насиље које је довело до најмање једне смрти и многих повређених. Приведене су хиљаде људи, ускраћена слобода окупљања медија и изражавања. Позивамо белоруске власти да одмах и безусловно пусте све притворене. Осим тога кредибилни извештаји домаћих посматрача показују да изборни процесс није испунио међународне стандарде који се очекују од државе која је у ОЕБС-у. Грађани Белорусије заслужују боље“, наводи се у Декларацији ЕУ.

“Од пуштања политичких затвореника у 2015. однос између ЕУ и Белорусије се побољшао. Али без напретка у погледу људских права и владавине закона, однос између ЕУ и Белорусије може се само погоршати”, додаје се.

У Декларацији ЕУ пише да ће се процењивати ситуација и преиспитати односи с Белорусијом. То, како стоји, може између осталог укључити и предузимање мера против одговорних на уочено насиље, неоправдана хапшења и фалсификовање изборних резултата.

Потписници Декларације су осим држава ЕУ и земље кандидати Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија, потенцијални кандидат Босна и Херцеговина и државе ЕФТА – Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Украјина.

Чињеницу да је и Србија међу потписницима Декларације на својим Твитер налозима поздравили су амбасадори Европске уније Сем Фабрици и САД Антони Годфри.

“Поздрављам придруживање Србије Декларациији о председничким изборима у Белорусији”, написао је Фабрици.

“Сјајно је видети да Србија стоји уз своје европско окружење!”, поручио је Годфри.

У Белорусији је након избора 9. септембра дошло до масовних протеста демонстраната који не признају резултате, а власт је одговорила хапшењима.

Извор:
ИНСАЈДЕР