Ако вам се дете зарази у школи, потпишите да сте сами криви

starine-novaka-skola-

Основна школа „Старина Новак“ у Београду је на свој сајт оставила обавештење за родитеље у коме им тражи да се одлуче на који ће начин њихово дете похађати предстојећу школску годину.

Понуђене су две опције – да дете похађа непосредну наставу у школи, или да дете учи на даљину, “путем ТВ часова на Јавном медијском сервису РТС”.

Међутим, уз обе опције налази се и текст у загради, којим, попут банака и “ситних слова” у уговору, родитељи прихватају одговорност за случај да се дете зарази током боравка у школи.

Наиме, уз понуђену опцију да дете иде у школу, у загради пише да тиме родитељ “прихвата ризик од евентуалног заражавања детета вирусом ЦОВИД 19 због кога је проглашена епидемија, пошто школа нема услова да у непосредној настави гарантује одсуство сваког ризика од заражавања”.

Осим опције да дете учи на даљину, пише да је ова опција “без ризика од заражавања”.

Подсетимо, министар просвете Младен Шарчевић изјавио је раније да је препорука родитељима да од 1. септембра основци од првог до четвртог разреда што више похађају наставу у школама ради, како је рекао, социјализације и прилагођавања на школску средину.

Данас је Унија синдиката просветних радника Србије упозорила да на основу упутстава које је предложило Министарство просвете, није могуће организовати рад у школама од 1. септембра и направити распоред.

Како је раније најављено, настава путем Јавног сервиса биће емитована на каналима РТС 2 и РТС 3, сваког радног дана у складу са распоредом, према утврђеној сатници приказивања часова.

Ученици петог разреда пратиће наставу на каналу РТС 2 са почетком у 8.00 часова и распоредом од три часа дневно, док ће се настава за ученике од шестог до осмог разреда емитовати на каналу РТС 3, са почетком у 8.00 сати.

Настава за ђаке од првог до четвртог разреда биће емитована на мултимедијској интернет платформи РТС Планета.

Ученици од првог до седмог разреда имаће дневно по три часа, док ће ученици осмог разреда имати четири часа.

Такође, настава за млађе основце, до 4. разреда ће бити свакодневно организована у школи уз поштовање принципа да, уколико је број ученика у одељењу већи од 16, одељење се дели у две групе (школа бира најоптималнији критеријум за поделу на групе), а групе долазе у два дефинисана термина (на пример од 8.00 цасова и од 10.45).

Када је реч о ђацима од 5. до 8. разреда, настава за њих се организује кроз основни или комбиновани модел, часови трају по 30 минута, пауза између смена 10 минута и планирано је за редовно чишћење, проветравање учионица и других простора у школи који се користе за наставу и учење.

Извор:
НОВА