Забрањен народ – Срби у Албанији

zabranjen narod

Да ли знате да у 21. веку у Европи постоји држава која насилно мења имена и презимена својих грађана?

И не само да мења, већ тај принцип и озакоњава. Уз то, на попису грађана имате опцију да се изјасните или као већинска нација или као “разно”.

То вам је Албанија данас. То вам је независно Косово* сутра ако МИ то дозволимо.

Држава која је законом забранила српски језик, школе, културу, па чак и имена и презимена. Лажна држава која деценијама угњетава идентитет и спроводи системску албанизацију Срба.

Срби имају дугу историју на територији данашње Албаније. У раном средњем веку подручје данашње северне Албаније припадало је српској Краљевини Дукљи, а за време владавине Стефана Немање целокупна област око града Скадра укључена је у састав Србије. Потоњи српски владари су проширили своју власт и на централна подручја данашње Албанија, а у доба Српског царства, под српском влашћу су се нашле и јужне области. Тек крајем 14. века, долази до успона албанских политичких чинилаца на тим просторима. До краја 15. века, целокупно подручје данашње Албаније је потпало под турску власт.

О томе сведоче бројне српске светиње на територији данашње Албаније као што су цркве Свете Тројице, светог Срђа и Вакха на Бојани, Светог Стефана у Скадру која представља задужбину Јелена Анжујске. Већини ових и многим другим српским светињама на простору Албаније измењена је намене или су срушене, што показује како би прошле српске светиње на Косову и Метохији.

Упркос свему, на простору данашње Албаније живи око 30 000 муслимана, католика и православаца који се и даље изјашњавају као Срби. Тачан број никад није утврђен будући да за то следе жестоке казне.

Процењује се да велики проценат данашњег албанског становништва чине потомци исламизованих, покатоличених и поарнаућених Срба који су вековима живели на овим просторима.

Зашто Европа ћути на угрожавање основних људских права ових људи? Зашто МИ Срби ћутимо?

Две занимљивости за крај.

Када чујете да Албанка долази у Србију да се уда, велика је вероватноћа да је заправо албанизована Српкиња.

Нада Матић рођена у Скадру 1984. освојила је бронзану медаљу за Србију у стони тенису на параолимпијским играма у Рију 2016. године. Велики наклон Србима у Албанији који су упркос свим препрекама сачували име и ОБРАЗ.

Извор:
РАЗУМ И СРЦЕ