“Озбиљан је то поремећај, Баки Прасету треба тим експерата”

Baka Prase u zatvoru

„Као психолог мислим да он има неку озбиљну дијагнозу, мада не могу тек тако да искачем с тим. Експертски тим би требало да утврди о каквом се поремећају ради. Али стварно неко мора да изнесе примедбу на то и да каже да то што он ради није у реду“, прича психолошкиња Ана Марковић за Нова.рс коментаришући јутјубера Богдана Илића, јавности познатијег као Бака Прасе.

Јутјубер је, наиме, паузу од експонирања у јавности направио након признања да је имао однос са малолетницом, као и због оптужби за педофилију од стране једне девојке.

У повратничком видео клипу под називом “15 дана пакла у затвору”, Богдан је исценирао привођење полиције, а овај његов видео већ броји преко милион прегледа на Јутјубу. Подсетимо, највећи број пратилаца “креативног” Прасета управо су малолетници који и чине већину његове публике. Клипом “хапшења”, “утицајни јутјубер” алудирао је на педофилију, коју је на овај начин покушао да исмеје на себи својствен начин. Ваљда је мислио – духовит је.

Психолошкиња и стручњак за дигитално насиље, Ана Марковић, за Нова.рс говорила је о непримерном понашању јутјубера, као и о овом клипу, чији је садржај узнемирујућ.

“Као мама једне четрнаестогодишњакиње једва сам одгледала видео до краја, најискреније вам кажем. Та релитивизација једног од најстрашнијих злочина као што је педофилија, и злоупотреба деце, без обзира да ли су они исказали неку вољу за однос са њим, то су незрела бића, зато се и зову деца. Затим, подсмевање и исмевање система, сви ти његови ортаци који се подругљиво опходе према том злочину, на неки начин потпуно омаловажавајући жртву, а давати њему на важности. Мени је жао све деце, која без увида својих родитеља гледају тај садржај. Он се обраћа деци, а они не разумеју колико је то погрешно на хиљаду нивоа. Родитељи би требало да поведу рачуна да такав садржај, чак и ако њихово дете види, објасне на неки начин. Да кажу детету зашто је то погрешно, да томе дају другу димензију, други угао. Код злоупотребе малолетног лица ништа не може бити духовито”, започела је Ана.

“Као психолог мислим да он има неку озбиљну дијагнозу, мада не могу тек тако да искачем с тим. Експертски тим би требало да утврди о каквом се поремећају ради. Али стварно неко мора да изнесе примедбу на то и да каже да сад то што ради није у реду”, каже Марковић.

С обзиром да јутјубер након сваког испада, добија велику подршку својих фанова, она објашњава да он у ствари манипулише децом која га прате на друштвеним мрежама.

“Манипулише њиховом незрелошћу, социјалном, психолошком, емоционалном… Погледајте само како он себе приказује. Свако ко је иоле нормалан рећи ће да он овде себе најгоре приказује у овом видеу. Као особу без кичме, без става, особу која не може да стане иза својих поступака, а деца то не знају да препознају. Они виде дечка који плаче и кога други малтретирају, у том смислу може да изазове и емпатију код деце, што није добро”, рекла нам је она.

Богдан је раније у свом клиповима, говорећи о односу са малолетницом, истицао да он није крив за свој поступак, правдајући се да није знао колико девојчица има година.

“Никад ми није било јасно како брендови препознају било какву вредност у њему. Међутим, ми смо дигитално неписмена нација, и гледамо само те бројке. Милион прегледа за два дана, то је велики “рич”, али нас не занима које вредности заиста стоје иза тога. Никога не занима колико то ствара негативан утицај на младе. Секс са малолетницом је кривично дело. Он се све време представља као енормна жртва, док праву жртву представља као бахату, неваспитану… Он је манипулатор, и дирао је најслабије. Деци се морални развој негде завршава са 16, 17 година, а њега гледају доста мањи, који нису још увек ни психички стабилни, и сад они треба да просуђују да ли је он у праву или у криву. Они га гледају само зато што је “бла, бла, трућ” и сви га разумеју”, сматра Марковић.

Како има милионске прегледе на Јутјубу, многи следе његов пример, па га тако, га често опонашају у говору и понашању, али како каже психолошкиња, за то су криви родитељи те деце.

“За то он није крив, већ родитељи. Они уопште не учествују о њиховом дигиталном описмењавању. Остављају их саме са тим садржајем, који је увек узнемирујући. Да помажу да деца то боље разумеју и мање деце би било следбеници тога”, закључила је Ана.

Извор: Нова.рс