Хирошима, Нагасаки, Бејрут: Експлозија у Либану трећа по снази у историји (ВИДЕО)

Експлозија у Бејруту, главном граду Либана, трећа је по снази у историји, одмах после експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију, каже Кристофер Базби, британски стручњак за ефекте јонизујућег зрачења и научни секретар Европског комитета за ризике радијације.
Гувернер Бејрута Марван Абуд већ је упоредио експлозију у бејрутској луци, услед које је настала и карактеристична „печурка“, са експлозијама нуклеарних бомби у јапанским градовима 1945. године.

Базби, британски експерт, има и научну аргументацију за такво поређење. У бејрутској луци експлодирало је више од 2.700 тона шалитре, хемијског једињења које има сличну експлозивну снагу као ТНТ.

 

То значи да је експлозија 2.700 тона шалитре слична снази експлозије 2,7 килотона ТНТ. Према његовој рачуници, експлозија у Бејруту трећа је по снази у историји, одмах после експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију.

– Бомба у Хирошими имала је снагу између 10 и 12 килотона ТНТ, Према томе, експлозија у Либану имала је трећину снаге бомбе из Хирошиме – каже Базби.

Он објашњава и да се „печурка“ током експлозије у Бејруту појавила на сличан начин као што се то догађа код нуклеарних бомби.

– Јак ударни талас направио је компресионо прстење у воденим испарењима, као што би то урадила и нуклеарна бомба када се детонира у близини водене површине“, наводи британски научник.

Како додаје, експлозије сличних хемијских једињења као у Бејруту догађале су се и у прошлости, али ниједна није била снажна као ова у Либану.

– Једна се догодила у Тексасу, такође у луци, а друга у Немачкој двадесетих година 20. века у једном складишту. Међутим, ова у Бејруту је највећа после Хирошиме и Нагасакија – закључује британски експерт.

Извор: Вести