[ПОСЛЕДЊА ВЕСТ] Балканска безбедносна мрежа: Југоимпорт СДПР потврдио у свом годишњем извештају – Србија купила кинески ПВО систем средњег домета ФК-3

pregovor

Како је данас ексклузивно открила Балканска безбедносна мрежа, Србија је купила кинески ПВО систем средњег домета ФК-3. Како Мрежа наводи, набавка је уговорена и плаћена. Ово је проверљиво у редовној евиденцији Агенције за привредне регистре на интернету где је уговарач посла, компанија Југоимпорт СДПР, објавила свој редовни годишњи извештај о пословању за 2019. годину.

Извештај помиње да је компанија у прошлој години са 31 земљом закључила 163 увозна уговора у вредности од 620,3 милиона долара. Извештај наводи да се „највећи део увоза односи на модернизацију авиона МиГ-29, набавку система беспилотних летелица, затим набавку лако преносивог система Мистрал и ракета за њега и ПВО систем ФК-3“.

Србија ће тако постати први инострани купац овог ПВО система а Мрежа наводи да се, анализирајући писање мејнстрим медија, може доћи до закључка да су купљене три батерије. РВ и ПВО Војске Србије такође је и први европски купац кинеских борбених беспилотних летелица које су недавно и јавно представљене.

Балканска безбедносна мрежа подсећа да су информације о куповини овог ракетног система већ неколико пута биле пласиране медијима под државним утицајем.

– Први ракетни системи ПВО набављени су у првој половини 1960-тих година и бивши СССР је био једини извор ракетне технике за уништавање циљева у ваздушном простору. Сада Војска Србије користи системе наслеђене из југословенске ере и одбрану Београда чине дивизиони РС ПВО Нева-М са зоном уништења по даљини до 25 км и по висини до 18 км. Грађански рат одложио је набавке нове технике иако је било пуно гласина током бурних 1990-тих о покушајима и понудама за руски РС ПВО С-300.

Домаће јавно мњење је до данас остало фасцинирано руским системима старим С-300 и новим С-400. Када медији у насловима помену те ракете очекује се изузетан ниво интереса читалаца. Од 2012. у јавном простору често се најављивало да предстоји набавка нових руских система који ће ефикасно заштитити ваздушни простор Србије чак и дејством по циљевима који су далеко у заграничном подручју. Кулимнација проруског таласа била је за време вежбе Словенски штит-2019 октобра прошле године када су на аеродрому Батајница када су на ватрене положаје постављена два самоходна лансирна возила РС ПВО С-400. Мит о томе да су ракете остале у Србији одржавао се месецима, а већ у то време било је извесно да се Србија одлучила за набавку кинеског РС ПВО.

Нови системи ХQ-22 и ФК-3 који ћемо ускоро видети у Србији индиректно су остварене жеље доброг дела јавности код нас да се набави С-300. Наиме, Кинези су ракете пројектовали на бази решења руских ракета разних варијанти које су добили са системом С-300 1990.тих година. За кинеску војну индустрију извоз ракетних система ПВО у Србију изузетно је вредан продор на потпуно ново тржиште јер до сада корисници кинеских система средњег и великог домета били само кинески савезници из Азије. – пише Мрежа.

Извор:
ТАНГО СИКС