Либан: Вишеструке експлозије у близини луке у Бејруту, погинуло је најмање десет, а повређено на стотине људи, многе зграде су порушене; Први човек службе безбедности Либана демантовао верзију о „детонацији пиротехнике“

У близини луке у Бејруту, најнасељенијем делу града, одјекнула је снажна експлозија. Према још непотврђеним информацијама, убрзо затим се зачула и друга јака експлозија. Медији преносе да је у луци експлодирао магацин са пиротехничким средствима.

Према подацима Националне новинске агенције Либана, епицентар снажне експлозије било је складиште пиротехничких средстава. Према последњим информацијама, погинуло је најмање десет особа. Први човек службе безбедности Либана генерал Абас Ибрахим на месту експлозије демантовао је верзију о детонацији пиротехнике и изјавио ја се ради о другим експлозивним средствима која су била складиштена дуго времена.

„То што се десило није екплозија пиротехнике, већ неких других експлозивних средстава која су складиштена дужи временски период“, рекао је први човек службе безбедности.

Потресне сцене из разрушеног Бејрута после експлозије

Вишеструке експлозије одјекнуле су у престоници Либана, Бејруту. Стравични снимци разрушеног дела града круже друштвеним мрежама, а слике повређених становника обилазе свет.На улицама су напуштени оштећени аутомлобили, повређени људи леже на тлу, а у зградама километрима далеко од места експлозије у луци срушили су се балкони и подадали плафони, а прозори су полупани.

Извори блиски Хезболаху порекли су гласине да је Израел гађао складиште оружја, пренели су израелски медији.

Пре прве експлозије се зачуо мањи удар, после пет минута су се појавили црни и бели дим. Након тога одјекнула је снажна експлозија и почео је да куља црвени дим. Према прелиминарним подацима, зачула се још једна јака експлозија. Повређених има на стотине, а има вероватно и погинулих.

Ситуација у граду је хаотична, а медији из региона спекулишу о броју погинулих – неки наводе на има најмање једна жртва док други тврде је у луци пронађено шест тела.

Представници власти за сада нису објавили информације о евентуаланом броју жртава.

— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) August 4, 2020

У гашењу пожара, поред ватрогасаца, учествују и хеликоптери. На терену је и 30 екипа Црвеног крста.

Гувернер Бејрута каже да је изгубљена веза са једном ватрогасном екипом која се упутила на терен.

— CNW (@ConflictsW) August 4, 2020

Многе зграде су порушене па се страхује да је доста људи затрпано у рушевинама. Тимови Црвеног крста су на терену.

У близини луке у Бејруту одјекнулe су снажне, вишеструке експлозије, судећи према извештајима очевидаца. Снимци круже друштвеним мрежама. Кипарске телевизије су пренеле да се звук експлозије чуо до главног града Кипра, Никозије. Раздаљина између два града је 250 километра.

Прво се зачуо мањи удар, после пет минута су се појавили црни и бели дим. Након тога одјекнула је снажна експлозија и почео је да куља црвени дим.

Како су саопштили мештани на друштвеним мрежама, у неким кућама од експлозије су попуцали прозори, људи су осетили како се тресе тло, а само неколико секунди касније звук јаке експлозије.

Телевизија „Мајадин“ саопштила је да се, према прелиминарним информацијама, не ради о терористичком нападу.

— Zaiنab Hijazi (@zainabhijazi97) August 4, 2020

Телевизија навела и да је повређено на десетине људи. Возила хитне помоћи одвозе људе у најближе болнице.

Извор:
НСПМ