Немачки медији: Телефонски позив Ангеле Меркел, дословно у последњем минуту, спречио рат Грчке и Турске око острва Кастелоризо

merkel

Спор о морској зони око острва Кастелоризо пре неколико дана достигао је тачку усијања. У уторак увече дошло је до спора Грчке и Турске у Средоземном мору око малог острва Кастелоризо у непосредној близини турске обале, који је за мало прерастао у оружани сукоб. Телефонски позив Ангеле Меркел, међутим, спречио је рат „дословно у последњем минуту“, пише немачки лист Билд.

Билд даље наводи како су разлог сукоба пробна бушења у потрази за нафтом и плином, које Турска спроводи у непосредној близини грчких острва и то у зони коју Грчка сматра својом „искључивом економском зоном”. Реч је о “морском подручју 200 наутичких миља око овог острва”.

Немачки најтиражнији дневни лист сазнаје и да је „због тога у уторак предвече 18 турских ратних бродова било на путу ка острву и да је Грчка своју војску ставила у стање пуне борбене приправности. Међутим, онда се укључила немачка канцеларка Ангела Меркел. Прво је телефонирала турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, а потом и грчком премијеру Киријакосу Мицотакису. Резултат: Турска је повукла својих 16 ратних бродова, али је два ипак оставила у близини острва. То је изазвало “олакшање на обе стране Егејског мора!” – наглашава Билд.

Берлински лист Тагесспиегел, међутим, пише да је „мало вероватно да ће доћи до заокрета у спору око природних ресурса”.

Лист објашњава: „Обе стране сматрају да су у праву. Притом се позивају на различите конвенције и одредбе у оквиру поморског права. Две државе би морале увидети да је нужна јасна пресуда треће независне стране. Требале би хитно да се обрате Међународном суду или Међународном арбитражном суду. Меркел, ЕУ и НАТО би морали своје чланице и партнере Турску и Грчку да увере у то. У супротном прети војни сукоб”, који је сада само одложен, страхује коментатор дневника Tagesspiegel.

И угледни Frankfurter Allemagne Zeitunг коментарише спор између Грчке и Турске у источном делу Средоземног мора и такође наглашава да је „Ангели Меркел у последњем тренутку пошло за руком да Атину и Анкару скрене с курса војног сукоба”.

„Ипак, колико трајно ће то бити је код Ердогана једнако нејасно као и код Путина. Са сигурношћу се може претпоставити да руски председник са занимањем прати трајни сукоб на јужном крилу НАТО-а који свако мало дође до усијанја”, пише франкфуртски дневник.

О спору у источном Средоземљу пише коментатор листа Südwest Presse:

„Европа се и у експлозивном либијском конфликту, тако рећи на кућном прагу, укључила тек кад није имала шта више да каже. Ако јој се пак исто понови у њеном дворишту, онда може заборавити на своја права о суверенитету. Крајње је време за ангажовану дипломатију”, закључује Südwest Presse из Улма.

Извор:
НСПМ