ДОКАЗАЛИ ЗАШТО СУ БРАЋА: Коначно документарац о Грцима који су усвојили српску децу током рата (ВИДЕО)

На српским фејсбук страницама повезаним са Грчком, ових дана шири се важан апел: траже се невидљиви хероји Грчке и Србије, људи који су током рата у Босни прихватили расељену српску децу без родитеља.

Стотине, ако не и хиљаде деце завршиле су у хранитељским породицама широм Грчке. Неки су се касније вратили у своју домовину, а неки су свој живот наставили у новој.

После готово 30 година од ратова који су разорили Југославију, Представништво Републике Српске у Грчкој уз подршку Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу одлучило се да покрене иницијативу за снимање документарног филма о овој трагичној епизоди, која је само још једном потврдила пријатељство кој српски и грчки народи гаје кроз историју.

Апел преносимо у целости:

“Први пут након скоро 30 година од рата у Босни и Херцеговини, Представништво Републике Српске у Грчкој уз подршку Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и уз срдачну помоћ г. Јаниса Серветаса, позива све оне НЕВИДЉИВЕ ХЕРОЈЕ ГРЧКЕ који су угостили српску децу током рата, да нас контактирају како бисмо забележили сву дарежљивост и несебичну помоћ Грчке пружену српском народу.

Поделите своју причу са нама, помозите нам да овај догађај остане записан, тако да га нико никада не заборави!”

Извор: Serbian Times