Египатски парламент одобрио слање војске у Либију: Може ли доћи до директног сукоба с Турском?

el sisi

Послије сједнице затворене за јавност, парламент Египта, у којем већину имају сљедбеници Ел-Сисија, одобрио је планове за слање војника ради „одбране египатске националне безбједности“

Египатски парламент је данас одобрио коришћење војске изван земље након што је председник Египта Абдел Фатах Ел-Сиси запријетио војном акцијом против снага у Либији које подржава Турска.

Тај потез би могао да доведе у директан сукоб Египат и Турску, блиске америчке савезнике који подржавају супротстављене стране у либијском грађанском рату.

Ел-Сиси је упозорио да би напад снага подржаних од Анкаре на стратешки приобални град Сирт у Либији представљао „црвену линију“ и да би Египат у том случају војно интервенисао ради заштите своје западне границе.

Послије сједнице затворене за јавност, парламент Египта, у којем већину имају сљедбеници Ел-Сисија, одобрио је планове за слање војника ради „одбране египатске националне безбједности“.

Турска у Либији подржава јединице које ратују на страни међународно признате владе у Триполију, док је Египат уз снаге под командом Халифе Хафтара, које контролишу исток земље.

Египатска интервенција би додатно дестабилизовала нафтом богату Либију.

У Либији влада хаос од 2011. године, када је свргнут, а убрзо и убијен њен дугогодишњи лидер Моамер Гадафи.

Либија је од 2015. године подијељена између двије ривалске владе, побуњеничке на истоку и међународно признате на западу земље.

Уз Турску, владу у Триполију подржавају и Катар и Италија, док Хафтарове снаге имају подршку и Уједињених Арапских Емирата и Русије.

Извор:
ВИЈЕСТИ