(ФОТО) Освета реке због МХЕ: Затрпана брана, одсечен пут

Планинска речица Бревина, на којој је изграђена мини хидроелектрана упркос томе што се налази у парку природе Голија, који је под заштитом УНЕСЦО, набујала је и излила се 23. јуна код села Божићи у Студеници. Од тад је брана МХЕ затрпана камењем, цеви су поткопане, а пут до села Божићи уништен, због чега мештани морају да користе обилазни, преко брда, који је око осам километара дужи.

Какву је пустош око себе оставила набуљала речица, а још више покушај да се он зароби у цеви, набоље показују фотографије објављене на Фејсбук страници Сачувајмо реке Србије.

Осим фотографија, са ове странице преносимо и сликовит опис свега нога што се са овом реком догодило:

Бревина, бистра и хладна планинска речица која се на пар километара испод манастира улива у реку Студеницу налази се у парку природе Голија и резервату биосфере под заштитом УНЕСЦО-а.

То није спречило надлежне у Министарству саобраћаја, грађевине и инфраструктуре да издају дозволу инвеститорима који су убрзо Бревину у доњем току угурали у цеви, направили велики бетонски водозахват којим су пресекли ток и променили га, а један потез изнад бране бетонирали у самом кориту.

У међувремену смо од мештана сазнали како МХЕ Бревина не ради, да није ни пуштена у погон, нису знали да нам кажу због чега.

Након овогодишњих јунских бујица, река је показала своју снагу и своју праву природу.

Подивљала и моћна, заборавила је како љупко жубори кроз четинаре док водени косови – водомари пролећу изнад ње у титрају сунца кроз крошње, претворила се у рушитељку и само делимично осветила за злочин који су јој похлепни и бескрупулозни људи учинили.

Изваљала је дрвље и камење, поткопавала цеви у које су је гурнули и оголила их, откинула комаде земље на оним местима где су цеви биле закопане поред пута, затрпала брану камењем до врха, разровала, уништила пут и одсекла мештане од света, потекла путем и свуда около куда ју је водила снага њеног тока.

Нанела је камење и песак на обалу на којој су већ посекли шуму, да би инсталирали цеви тако да није имало шта да заустави камен који је сад зараван на самом ушћу у Студеницу претворио у месечев пејзаж.

Пешачење узводно није могуће, осим за праве авантуристе спремне да газе кроз воду, да се провлаче испод оборених стабала, балансирају на цевима, упадају до струка у воду, огуле лактове и колена на камењу и четвороношке се пењу на обалу на појединим местима.

Бревина, једна од десет рањених притока из слива Ибра у краљевачкој општини, успела је да покаже онима који су мислили да могу да је олако девастирају и експлоатишу, да њену горску и плаховиту снагу претворе у новчанице.

Тиме је показала шта не треба радити с природом и како је третирати. Ипак, превише штете за такво наровоученије, које смо могли да знамо и пре него што би било касно, већ је учињено – и материјалне, а највише еколошке.

Нема риба, нема водених косова, само тужне развалине земље и голе цеви свуда уз доњи ток. Мештани немају пут до села па користе обилазни преко брда који њихово путовање продужава за неких осам километара. За претрпљену штету мештани не знају коме да се жале, још нико од надлежних није изашао на терен.

Извор: Нова С