Излечени од короне се могу опет заразити

čiste-ruke

Окривена велика мистерија епидемије Ковида 19

  • Крајњи резултати бројних истраживања, анализа и контрола у више медицинских центара се не поклапају. Први случајеви поновног оболевања забележени су у Јапану и Јужној Кореји па све до европских земаља и до Србије.
  • Да ли организам излеченог пацијента ствара довољан број антитела да се инфекција вирусом Ковид 19 не понови – је и даље питање без јасног одговора
  • Специфично искуство о повратку болести пацијента из Србије, коме су се симптоми болести вртили после два месеца
  • Пропала теорија о имунитету „крда“, јер се не зна да ли антитела штите од поновне појаве короне и колико дуго

 Пише: Јово Вукелић

Како је могуће да су излечени од короне опет позитивни? То је питање које све више окупира и лекаре и стручњаке епидемиологе и имунологе, а највише обичан свет који све више схвата да се може заразити вирусом корона и по други пут!

Ових дана медији су били пуни сензационалне вести о томе да је наш фудбалер Вујадин Савић после прележане болести и негативног теста – поново на испитивању био позитиван?!

Како је то могуће? Питање о поновном оболевању постављено је лекарима који су сви у први мах кратко одговорили: „То је немогуће!“

Али, на жалост, показало се да је итекако могуће. Само се о томе у нас мало и недовољно говори и пише.

Поновна инфекција или рецидив

Прва објашњења стручњака о поновној инфекцији или рецидиву упућивала су на то да се није развио довољно јак имунитет код оболеле особе. Други су сматрали како се ради о некој врсти рецидива односно реактивације вируса.

То би значило да се делови вируса “успавају” на неко време, или да неки пацијенти имају стања која слабе имунитет због чега су подложнији томе да вирус у њиховим телима поновно оживи, објашњавају стручњаци.

Не улазећи у даље стручне анализе остаје констатација да ако се утврди да се ради о рецидивима, а не о новој зарази, то показује да епидемиолози морају размишљати о новим изазовима у ограничавању ширења вируса.


Корона вирус напада поред плућа и друге органе

Први случај поновног оболевања од корона вируса појавио се у Јапану још у фебруару.  Жена која је возач туристичког аутобуса у Осаки поново се разболела и постала позитивна на вирус корона. Први пут је тестирана у јануару, па хоспитализована, али се опоравила. Министарство здравља Јапана потврдило је да је то први пацијент који је и после болничког лечења позитиван. (1)

– Једном када добијете инфекцију, она може остати у стању мировања и са минималним симптомима, а затим може доћи до погоршања ако се нађе у плућима – објашњавају научници.

Јужнокорејски здравствени стручњаци процењују да особе које су се опоравиле од болести цовид-19, а поновно су на тестирању на корона вирус позитивне, да се ту ради ради о рецидиву. Kао могуће разлоге позитивних тестова на корона вирус након пребољеле болести стручњаци наводе поновну заразу, рецидив или чак и непрецизне тестове. Јужна Kореја известила је још у априлу да је до тада имала 141 такав случај.


Сцене као са друге планете: Дезинфекција се врши масовно

Недавно истраживање лекара у Kини и САД показало је да би нови корона вирус могао оштетити Т лимфоците, познате као Т станице које играју кључну улогу у имуном систему и његовој способности да се бори против инфекција.

Kим Јеонг-Ки, виролог с корејског универзитетског колеџа за фармакологију упоредио је рецидив након опоравка обољелог с опругом која поскочи након што се ослободи: „Kад опругу притиснете она постаје нижа, али кад уклоните руку она се растегне „ каже он.

На крају, Јужнокорејске здравствене власти још нису откриле да је било случајева у којима су ти ‘реактивирани’ пацијенти пренели вирус на треће особе, али ако се такав пут заразе потврди, то би био огромни проблем, каже др Сеол Даи-Ву, стручњак за развој вакцина на универзитрту Цхунг-Анг. (2)


Заштитна опрема од вируса израђује се у свим облицима и дезенима

Да ли су људи имуни на накнадне инфекције после опоравка

Стручњаци су подељени у проценама како се могло десити да оздрављени пацијенти поново оболе од КОВИД-19. Неки сматрају да се није могуће поново заразити, већ да се вирус једноставно притаји у организму и „лажира“ тест, док други покушавају пронаћи другачије објашњење.

Др Ријад Kоњхоџић, специјалиста генетске медицине и молекуларне дијагностике, сматра: „То се може десити из различитих разлога. Сој вируса је могао доживети мутацију која је довољно променила рецепторе на његовој површини, па због тога стечена хумана антитела не раде пуним капацитетом. Једноставније, вирус који је први пут напао пацијента, мутацијом се довољно променио да може поново изазвати симптоме код истог пацијента.“ (3)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Може ли се Ковид-19 добити двапут

Видео линк (на енглеском, 4 минута)
говори о рецидиву и
поновном оболевању Ковидом 19

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Научници из Светске здравствене организације (СЗО) кажу да још увек немају довољно информација за закључак да ли су људи имуни на накнадне инфекције након што су се опоравили од болести КОВИД-19.

Шеф организације за хитне случајеве Михаел Рyан каже да се претпоставља да би људи који су били заражени корона вирусом и који имају доказани ниво антитела требало да имају одређени степен заштите, али да у СЗО још увек не знају колико дуго тај временски период траје.

Забринутост да би људи могли добити коронавирус, опоравити се и потом поновно заразити, додатно је порасла откако је објављено да су пацијенти у Kини, који су после два негативна теста отпуштени из болнице, морали поново бити примљени, јер су касније на тесту били позитивни на коронавирус!

Сведочење Србина о повратку болести

Већ половином марта наш познаник из Београда (Ж.Ш.), старости педесетак година, инфицирао се корона вирусом и одмах се изоловао у свом стану. Он сведочи:

Лечио сам се углавном самостално, удисао сам више више пута дневно директно из врлог лонца паре разних чајева и лековитог биља (сопствени рецепт), кашљао и избацивао повремено чак и крв из плућа. Био сам изгубио и осећај мириса и укуса. Имао сам неколико дана и високу температуру, узимао сам аспирине. Мислим да ме спасило ово свакодневно инхалирање чајевима и етеричним уљима, „убио“ сам вирус корону у плућима“…


Инхалација на старински начин: наш саговорник тврди да му је то спасило живот

Имао је и поврћања, био малаксао… У току двавесетодневног лечења повремено би се чуо и консултовао (телефоном)  и са лекарима…али они нису долазили до њега, чак ни да га тестирају. Давали су му савете и саветовали да остане у кући. После три недеље узимања витаминске терапије и цинка симптоми болести су се повукли и ублажили.

И половином априла чак су му лекари предлагали да као излечени пацијент обави давање крвне плазме због заштите и стварања имунитета код других оболелих од корона вируса…

Међутим, наш пацијент је после два месеца од заражавања,  половином маја, таман кад је заборавио на корону,  опет добио симптоме болести Ковида 19! Овог пута, срећом, у блажем облику, јкао благи грип.

„ Све је почело тако што сам изгубио осећај мириса. Потом сам добио благу температуру,  то је трајало два-три дана, а и почео сам благо да кашљем. Био сам потпуно збуњен, изненађен и опет сам почео да узимам терапију…цинк, Ц и Д витамин…аспирине (андол…)  и благо повишена температура је после неколико дана нестала… Био сам малаксао, осећао сам се поломњен, као кад је човек прехлађен. Али, пуних 14 дана осећај мириса нисам имао, тек ми се вратио 15 –ог дана!?“.

Данас, после четири месеца од првог заражавања наш познаник истиче:

„После свих искустава, прочитаних текстова, консултација, разговора са лекарима и симптома болести које сам доживео мој утисак је, иако нисам лекар,  да ми се вирус Ковид-19 реактивирао. Не знам да ли сам имао довољно антитела, али овај вирус се понаша као херпес и кад човеку падне имунитет он се поново активира. Мислим да лекари и наши и уопште у свету мало и недовољно знају о овом вирусу и болести и да је и то велики проблем у успешнијем лечењу пацијената“.


Модерна куга: Хиљаде импровизованих и монтажних болница ниче широм света

И др  Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, потврдио је 13. Јуна „да и у Србији имамо појединачне случајеве са поновним заражавањем, јер се после одређеног  периода губи имунитет и тако долази до поновног обољевања“.

Пропала теорија о имунитету крда

Према најновијим истраживањима људи у Британији (научници су анализирали имунолошки одговор на коронавирус код 90 пацијената) који су прележали коронавирус могу изгубити стечени имунитет након само пар месеци, што значи да би за годину дана опет били подложни вирусу.

Kако пише британски лист “Гардијан“, открили су да су пацијенти имали највише антитела три недеље након појаве симптома, док је након тог периода број антитела нагло опадао.


Крах туризма у целом свету: Најлепше плаже света су празне

Тестови крви испитаних пацијената су показали да је код 60% њих организам развио “моћан” одговор на вирус у виду антитела, али да је три месеца касније само 17% пацијената имало једнако моћну природну заштиту. У неким случајевима, након три месеца уопште нису могли да детектују антитела у организму испитаника.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Забрињавајућа сведочења

Многи од оболелих који су се „излечили“ осећају и после месец, два или три последице болести, имају симптоме.  Не осећају се добро, имају често знаке физичке слабости, малаксали су, одједном им из руку испадају ствари…Имају главобоље, повремено им варира кривни притисак, немају снагу коју су раније имали.. .Углавном, како би рекли лаици: нису фит!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

“Људи развијају разуман број антитела као одговор на вирус, али она нестају током времена, у зависности од тога колико их је било на врхунцу, што утиче на то колико ће их касније остати у организму”, објашњава доктрока Kејти Дорес, водећа ауторка овог истаживања.(4)

Да ли антитела штите од поновне појаве короне и колико дуго

Ова сазнања додатно ће отежати научницима стварање вакцине, али такође су јак удар на теорију о “имунитету крда”. Иако се организам на више начина бори против коронавируса, антитела су ипак његово главно оружје, а без њих особа би сваке нове сезоне била у опасности од нове заразе вирусом. Докторка Дорес наглашава да то значи да једна вакцина не би била довољна – већ би особа вероватно морала више пута да је прими.


Вакциона је далеко, а смрт је тако близу

И професор Џонатан Хини, са Универзитета Kембриџ, упозорава да је све више доказа о слабљењу имунитета на коронавирус, који се не могу игнорисати.

“То ставља последњи ексер у сандук опасног концепта о имунитету крда. Не могу довољно да нагласим да није добро да људи мисле да је корисно заразити се вирусом. Неки људи, посебно млади, мисле да је каваљерски заразити се, јер ће тако допринети колективном имунитету. Не само што себе и друге доводе у ризик, већ доводе себе у опасност да оболе од тежих болести када се следећи пут заразе”, закључује он.

Недавно истраживање лекара у Kини и САД-у показало је да би нови корона вирус могао оштетити Т лимфоците, познате као Т станице које играју кључну улогу у имуном систему и његовој способности да се бори против инфекција.


Масовна истраживања и анализе широм  још не дају прецизне резултате о овом вирусу

На основу кинеске студије „Природна медицина“ обављене 29. априла, утврђено је да сви који су се излечили од коронавируса развијају антитела. То се догађа у року од 19 дана, али остаје још да се види да ли антитела штите од поновне појаве короне и колико дуго то чине?

Док не стигне одговор на ово и друга кључна питања у вези обољевања од Ковида -19 грађанима света остаје да с неверицом и дозом страха прате развој ове пандемије и да се питају да ли су део експеримента и покусни кунићи у великој игри моћних светских лобија Дубоке државе.  Рестриктивне мере разарају многе животе и дугорочно штете економији и осиромашују друштво. Ове наметнуте мере мере доносе људима више зла него сама епидемија.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1 https://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:850009-Zena-obolela-ponovo-od-virusa-korona-Zabelezen-prvi-slucaj-recidiva-ali-i-takozvane-zaraze-nepoznatog-porekla

2 https://srpskainfo.com/velika-misterija-kako-je-moguce-da-su-izlijeceni-od-korone-opet-pozitivni/

3 http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mozemo-li-se-dva-puta-zaraziti-korona-virusom

4 https://nova.rs/zdravlje/nista-od-imuniteta-krda-zastitna-antitela-vremenom-nestaju/

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ