Привремена већа против „српске скупштине“ на КиМ

kmitrovica 22 aprilБеоград – Прошлонедељна одлука Владе Србије да именује привремена већа у 12 српских општина јужно од Ибра, у којима Београд 2012. није организовао расписане локалне изборе, неће утицати на најављено формирање српске скупштине АП КиМ 6. јуна у Звечану – изјавио је за Данас председник општине Штрпце и члан СРС Звонко Михајловић, који још није добио званично решење о смени.

Иако је раније најављено да ће се у четвртак бирати председник, потпредседници и секретар „српске скупштине на КиМ“, посланик СНС у Скупштини Србије и одборник те странке у Лепосавићу Бојан Јаковљевић сматра да је сада „лош тајминг“ за овакав корак. Јаковљевић каже за Данас да је „против Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, али сада није време за оснивање скупштине АП КиМ“ и да „треба тражити најбоље решење за Србе“.

На инсистирање званичног Београда да спроведе Споразум о нормализацији, упркос неслагању политичких представника Срба са целог КиМ – северно и јужно од Ибра, косовски Срби су одговорили најавом формирања „српске скупштине“. Влада Србије прошле среде именовала је привремена већа у још 12 српских општина јужно од Ибра.

Пресликавање републичког коалиционог модела, које је у Србији после избора у мају 2012. почело од Лепосавића, сада је примењено и у Липљану, Штрпцу, Обилићу, Гњилану, Витини, Вучитрну, Ораховцу, Истоку, Косовом Пољу, Косовској Каменици, Србици и Гори. Исту меру Влада је почетком априла увела и у општинама Ђаковица, Дечани, Клина, Призрен, Урошевац, Подујево, Глоговац, Качаник, Штимље и Сува Река.

– То што је Влада Србије експресно, као да је ратно стање, прошле среде у осам ујутру одржала седницу на којој је формирала привремене органе неће утицати на оснивање скупштине АП КиМ и већ су послата имена будућих посланика. Имамо право на то, јер још није било званичне примопредаје локалне власти, коју Влада Србије, додуше, може да обави до четвртка. Довођењем својих партијских кадрова Београд жели да елиминише утицај свих српских руководилаца, пре свега председника општина који се противе бриселском споразуму – каже Звонко Михајловић.

Према његовим речима, Београд није директно вршио притисак на Србе на КиМ да одустану од формирања своје скупштине, али је „било покушаја преко одборника СПС и СНС да се са тим одуговлачи“.

„Савез Тачи – Дачић“

Због честих посета српских званичника Косову, покрет Самоопредељење оптужио је премијера Хашима Тачија да је од српског колеге Ивице Дачића направио „коалиционог партнера у власти на Косову“, пише Коха диторе.

ДСС: На путу цезаристичке диктатуре

Посланички клуб ДСС у Народној скупштини, појачан четворицом колега из парламента, јуче је Уставном суду Србије предао предлог за оцену уставности Плана за примену Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, уз захтев да УСС одмах стави ван снаге тај документ. Шеф посланика ДСС Слободан Самарџић рекао је новинарима да је овом суду, уз предмет, предата анализа Плана и његов текст на енглеском, који је као факсимил објављен у појединим медијима. Самарџић истиче да овај документ није званично објављен у Службеном гласнику. Он је упозорио да је Србија „на путу цезаристичке диктатуре, у којој маса, а не грађани, слепо следи пут мудрог државног руководства, што се догађа уз благонаклон поглед и директну помоћ ЕУ“.

Ј. Тасић / ДАНАС