Велика победа! Европска комисија вратила функцију специјалног изасланика за верске слободе након петиције портала iFamNews

Велика победа! Европска комисија вратила функцију специјалног изасланика за верске слободе након петиције портала iFamNews

Извојевана је велика, стратешка победа. Европска комисија вратила је функцију специјалног изасланика за промоцију слободе вероисповести или веровања изван Европске уније! Међународна организација за породицу(IOF) и портал iFamNews покренули су петицију са овим циљем и прикупили на хиљаде потписа подршке, што је било пресудно!

Ову вест објавио је потпредседник Европске комисије Маргаритис Схинас на Твитеру, уз коментар да „предстојеће именовање показује нашу решеност обезбедимо да се права свих религија и вероисповести поштују свуда на свету.”

Канцеларија специјалног изасланика успостављена је 6. маја2016, чиме је испуњен захтев Европског парламента исказан у Резолуцији од 4. фебруара 2016. као одговор на покољ верских мањина у Ираку и Сирији који је починила терористичка група звана Исламска држава.

Ту функцију обављао је Словак Јан Фигел, некадашњи европски комесар, као и министар за саобраћај у Словачкој. Функцију је обављао беспрекорно, све до децембра 2019. када му је истекао мандат.

Одмах након тога, многе НВО и борци за верске слободе у Европи слали су петиције председници Европске комисије, Урсули фон дер Лајен и тражили да се Фигелу додели нови мандат.

Једну од тих петиција покренуо је и портал iFamNews, прикупивши потписе на хиљаде читалаца који чврсто верују у значај борбе за верске слободе широм света.

Међутим, 4. јуна дошао је одговор Европске комисије, која је упутила писмо Међународном округлом столу за верске слободе у Бриселуу ком стоји да не само да Фигелов мандат неће бити потврђен већ ће се укинути и функција специјалног изасланика, уз нејасно објашњење да ће се мисија коју је он обављао наставити на другачији начин.

Изгледало је да Европској унији није много стало до верске слободе у свету, као што сам писао 19. јуна.

У том тренутку чинило се да је све изгубљено. Међутим, наједном је случај поново отворен када су се госпођи Фон дер Лајен обратила три истакнута немачка верска лидера: председник Конференције европских рабина Пинчас Голдшмид, председник Централног савета муслимана у Немачкој Ајман Мазјек и највиши представник православних цркава у Немачкој, високопреосвећени митрополит Августин. Портал iFamNews писао је о томе управо данас, на нашој италијанској страници, питајући се хоће ли ишта бити од те иницијативе и, искрен да будем, сумњајући у то. Но, ствари су се ипак промениле!

Ово је заиста велика победа, а ми смо део тога. Драги, верни читаоци портала iFamNews, будите поносни на себе: ово се десило захваљујући вама!

Ви и ја знамо колико је важно борити се за верску слободу јер она представља једно од основних људских права. А то је такође и прво политичко право свих људи.

Штавише, верска слобода не обухвата само право на лично исповедање вере већ је нераздвојна и од права да живимо и да се јавнопонашамо у складу с нашом вером. Зато је верска слобода, поред тога што сама по себи представља основно људско право, истовремено и пресудна за остварење других права, као што је право да се заштите невини животи од зачећа до природне смрти, право да се заштите брак и природна породица, да се заштити слобода породице да образује своју децу, да се гарантује слобода говора, као и да се омогуће пројекти који се заснивају на животу и породици.

Ако нека особа не може да буде прогоњена због свог уверења, и ако она има право да живи у складу са својом вером, ниједна држава нити институција не може да спречи ту особу да ужива и друге социјалне и политичке слободе које проистичу из њене вероисповести.

Ово је толико важно да се не може довољно пута поновити: борба за верске слободе од пресудног је значаја. То није позивање на релативизам, или питање слободе и љубави. То је основно право на истину које је уписано у људску природу. Портал iFamNews и IOF изузетно се радују овој великој победи у Бриселу, у којој смо ви и ми – поносно то кажем – одиграли веома важну улогу!

Извор: ИФН