Вучковић пуштен на слободу, БИА га спречила да присуствује протестима

Nemanja-Vuckovic1

Пријатељи управо сам се вратио кући, пуштен сам око поноћи. Желим да захвалим свима који су ми вечерас пружили подршку! Одведен сам од стране припадника БИА данас око 17 часова у њихову станицу и задржан пуна четири сата, без икаквог основа – рекао је ноћас Вучковић.

– Србија неће бити земља где се приводе и хапсе они који мисле слободно и позивају на мирна окупљања.Упућујем апел да се хитно ослободе и други грађани ухапшени без основа. Хвала свима још једном на подршци!

Према информацијама до којих је дошао портал Директно.рс  јуче у 17:24 Немања Вучковић, председник Студентског клуба Правног факултета, одведен је од стране припадника БИА Николе Краварушића на информативни разговор у станицу БИА у Раковици. Повод за ово привођење било је писмо Вучковића и најава да ће се студенти прикључити вечерашњем протесту испред Народне Скупштине.

Након што је сатима његов телефон био недоступан, пријатељима се јавио око 20:50 и то поруком да га припадници БИА воде у 29. новембар на даље процесуирање. Од тада је поново недоступан.

Према речима адвоката Владимира Гајића, који се након ове поруке упутио у МУП и пружио Вучковићу правну помоћ, студент тренутно није у овој згради и није познато где се тренутно налази.

Иако је просло више од 4 сата од тренутка када је БИА привела Вучковића, што је законом гарантовани рок за подизање оптужнице или пуштање на слободу, његова породица још увек не може да ступи у контакт с њим.

Подсетимо, Вучковић је данас приведен на информативни разговор, након што је позвао студенте на вечерашњи протест испред Народне Скупштине.

– Згрожен сам суровим и безобзирним насиљем полиције и режимских хулигана над грађанима на улицама градова Србије. Студенти ће вечерас у 19 часова, мирно седети испред полицијског кордона код Скупштине Србије (уз поштовање мера заштите од Корона вируса). Позивамо и све друге грађане да нам се придруже и тако поступе – навео је Немања Вучковић, један од студената у позиву својим колегама да и вечерас присуствују протесту испре Народне Скупштине – написао је Вучковић у свом позиву, а пре привођења.

Иначе, Вучковић је организатор протеста и литија у Београду за одбрану светиња у Црној Гори и Космету, које су се неколико пута одржале код цркве Светог Марка уз присуство неколико хиљада грађана, углавном младих.

Извор:
СРБИН ИНФО