Грађани Београда, Новог Сада, Ниша протестују на улицама, сузавац испред Скупштине Србије

Грађани Београда, Новог Сада, Ниша протестују на улицама својих градова. У оба града изнели су захтеве за именовање новог Кризног штаба, позивају на одговорност команданата у полицији након јучерашњих протеста. Повређен лидер ПСГ Сергеј Трифуновић. У Новом Саду демонстранти засули зграду РТВ камењем и петардама

Међу окупљеним грађанима су лидери опозиције председници Странке слободе и правде Драган Ђилас, Народне странке Вук Јеремић, Двери Бошко Обрадовић, Демократске странке Зоран Лутовац, странке Покрет за за преокрет Јанко Веселиновић. Ту су и Борко Стефановић, Мирослав Алексић,  адвокат Божа Прелевић, карикатуриста Душан Петричић.

Жандармерија тукла људе који су пали у стампеду
 
Како јавља репортер Н1, након што је Жандармерија испалила сузавац и кренула у јуриш, у стампеду су људи падали једни преко других, више десетина њих, а док су били на гомили, припадници снага безбедности су их тукли пендрецима.Та група се једва извукла од тог опкољавања полиције и упутила се ка Ресавској, јавља репортер Н1.
Демонстранти се повлаче ка Теразијском тунелу, ка Лондону и Ресавској.
Демонстранти код Лондона скачу и узвикују – Ко не скаче, тај је Вучић! Оставке!
 
 Грађани су се окупили поводом доношења одлуке о поновном увођењу полицијског часа од петка до понедељка, због, како је председник Србије Александар Вучић рекао, алармантне ситуације у Београду.

20.58  – Код Лондона налази се велики број Жандармерије. Оклопна возила стижу испред Председништва. Демонстранти их дочекују аплаузом.

20.53 – Кордон полиције је растерао демонстранте са платоа испред скупштине и потиснули их ка  Тргу Николе Пашића и ка Улици кнеза Милоша.

20.50  – Демонстранти бацају бакље и на Тргу Николе Пашића. Испред скупштине стижу нове снаге полиције, борна кола  и коњица.

20.44 – Демонстранти су разбили ограду испред скупштине, гађају полицију каменицама. Каменице лете и ка скупштини. Има доста повређених који се тетурају по улицама.

20.43 – Демонстранти су упорно гађали полицију, а онда је она узвратила са неколико сузаваца. Дошла је и коњица.

20. 30  – Дим се шири централним платоом испред скупштине, грађани све више долазе из Ресавске улазе и од правца Цркве Светог Марка, вичу љутито “Уа, Уа”, “Оставке, оставке” , “Кога браните” и певају химну.

20.28. – Демонстранти  разбијају стакла на Градској кући у Новом Саду.

20.30. – Полиција баца сузавац, грађани беже  ка Ресавској улици и Улици кнеза Милоша. Неколико демонстраната је успело да пробије ограду испред скупштине, лете бакље и флаше, гађају полицију на степеништу, за сада полиција не реагује.

20.20  –  Први инциденти испред Скупштине Србије, чују се топовски удари, полиција баца сузавац. Демонстранти вичу  “Вучићу педеру” и бацају бакље на полицију. Растрчали су се ка Булевару краља Алексадра и Тргу Николе Пашића. Полиција се групише на степеницама скупштине. Бакља је упала мешу полицајце на степеништу парламента.

20.06 – “Оставка, оставка”, “Уа, уа”, “Вучићу, лен

19.58 –  Полиција је и испред РТС-а у Таковској.

19. 44 – У Крагујевцу је у 19 сати почео миран протест грађана на платоу испред Градске управе. Чују се пиштаљке, звиждуци и погрдно скандирање председнику Србије Александру Вучићу. Протест је миран, без видљивог присуства полиције.

19. 37 – Група демонстраната у Новом Саду засула је зграду Радиотелевизије Војводине каменицама и петардама. Ова група, обучена у црне мајице, раније је напала групу полицијаца.

19.30  –  Демонстранти су  блокирали  Таковску улицу, као и Улицу кнеза Милоша.

19.06 –  Група  демонстраната напала је лидера Сергеја Трифуновића. Они су га буквално изгурали са протеста и он је био принуђен да оде. Демонстранти су га поливали водом и гађали лименкама пива. Трифуновић је том приликом повређен и отишао је са повређеном аркадом.

19.04  – Полицајци  испред скупштине држе дистанцу и избегавају сваки контакт са демонтрантима, нема никаквих ексеца.

18.59 – Испред скупштине је мирно. У маси се чује да су људи кренули из Чачка, Новог Сада и других градова.

18.53 – Због протеста затворене су улице од Таковске до Скупштине, Трг Николе Пашића и Теразије на скретању ка Скупштини Србије.

18.41 – У току је и протесна шетња у Новом Саду. Више стотина грађана кренуло је Булеваром Михаилом Пупина, у намери да прођу кроз неколико главних новосадских улица и да се врате на Трг слободе код Градске куће. Траже оставке Небојше Стефановича, Владимира Ребића, Александра Вучића и да распуштање кризног штаба.

18.35 – Неколико хиљада грађана стигло је на плато испред Скупштине Србије. Узвикују “Идите на Косово”. Нема никаквих  политичких обележја.  Грађани траже оставку Александра Вучића и кризног штаба.

18.33 – Једна група грађана која није хтела да прати политичаре скренула је на Теразијама ка Скупштини Србије, а друга група је отишла ка Председништву.

18.23 – Припадници полиције опколили су зграду Председништву Србије, а постављена је и заштитна ограда . У околним улицама  примећен је велики број полицијских марица.

18.20. – Група опозиционих лидера кренула је ка Скупштини Србије, праћени грађанима који жвижде и увикују “Вучићу педеру”, “Вучићу лопове”.

18.10  – “Лажирали су податке о броју оболелих и мртвих. Када се народ побунио применили су мере од стране параполиције. Народ лажи више неће да трпи. Сви представници опозиције су део народа и грађана”, рекао је Јанко Веселиновић окупљеним грађанима.

Они су у затражили  хитно именовање новог кризног штаба коме ће људи веровати.  “Овај је изгубио поверење и многи његови чланови морају да сносе кривичну одговорност”, поручио је Веселиновић, додајући да у новом кризном штабу треба да буду људи попут Зорана Радовановића и Рада Панића. У том штабу, додаје Веселиновић, не могу да седе људи попут Бранимира Несторовића, Дарије Кисић Тепавчевић и Предрага Кона.

Захтевају да одговарају полицијски команданти због бруталности полиције током јучерашњег протеста, да се пусте ухапшени демонстранти и да РТС почне да извештава о протестима и захтевима окупљених.

18.00 – На Платоу испред Филозофског факултета почео је протест грађана.

Више људи него јуче

Према проценама репортера који је на терену био и јуче, каже да је више људи окупљено данас него у среду увече, а да је шаренолика маса.

Тензија расте из минута у минут.

Грађани код Цркве Светог Марка кад год чују пуцње сузавца виче „УА“, један део се креће ка Ресавској, али већи ка централном делу.

Лете бакље и флаше, три, четири стампеда

Репортер Н1 јавља да је пала једна бакља испред Скупштине, па да је кренуо и стампедо. То је трећи или четврти стампедо који је кренуо од Скупштине ка Тргу Николе Пашића, наводи.

Лете и бакље и флаше.

Група демонстраната прилази полицији и гађа је, за сада не одговара.

Сузавац испред Скупштине

Полиција испред Председништва стајала мирно, изгледа да су испред Скупштине Србије испаљени први сузавци, а грађани су кренули ка Пионирском парку, јавља новинарка Н1.

Полиција узима штитове у своје руке, јавља репортерка Н1. Каже да долази и полиција са псима и полиција у цивилу.

Демонстранти у Нишу испред кабинета градоначелника, тамо нема инцидената. Пуштају химну.

Ђорђе Павићевић, професор ФПН-а, изјавио је да је видљиво, након свих збивања који су се догодили током јучерашњег протеста, да је ситуација јако опасна, као и да председник Србије Александар Вучић „не држи ситуацију тако доборо под контролом, као што је то чинио до сада“.

Каменоване просторије СНС у Новом Саду

Просторије СНС у Новом Саду су каменоване. Један човек је изашао и покушао да то спречи, па је дошло до вербалног и мањег физичког сукоба, наводи репортерка Н1.

Протестна шетња је разбијена, јер је део демонстраната отиша на једу, други део на другу страну, ка Покрајинској влади.

Из зграде РТС изашла је група од око 30 припадника полиције који су у приправности, једна група је код Малог позоришта Душко Радовић, јавља репортер Н1.

Једна група полицајаца је и код Цркве Светог Марка.

На протесту у Нишу углавном млади

У Нишу су се грађани окупили на два места, испред градске скупштине, и на Тргу краља Милана,  а затим су се групе спојиле.

Како јавља репортер Н1, било је позива на Фејсбуку за овај скуп и протест је миран. Наводи да је близу хиљада Нишлија, и углавном су ту млади људи.

Разбијено стакло на РТВ, младић повређен

У Новом Саду, током протеста, повређен један младић.

Протест је стигао до покрајинског медијског сервиса. Кад су кренули ка улазу РТВ, бацали су конзерве, петарде, разбили су стакло, и тада је младић повређен. Демонстранти су поручивали РТВ да их лажу, сада можемо да кажемо да их је неколико хиљада, јавља репортерка Н1.

Ђилас: Људи изашли из беса, доведите у Кризни штаб лекаре који су стручни

„Ово није скуп опозиције, људи су сами изашли из беса. Да ли људи који су нас увели у канџе короне сад треба поново да нас затварају“, поручује лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас.

„Све се дешава спонтано, ја сам дошао лично да изразим протест, пришао ми је човек кога је председниик назвао Слоба робија и рекао да је пољопривредник из Пазове и да нема дан у затвору. За момка чији је отац умро јер није било респиратора, а човек објавио листу из бонице на којоиј пише да нема довољно респиратора“, каже Ђилас.

На друштвеним мрежама појавио се снимак да је део окупљених на протесту у Београду одгурао председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића, при том га гађајући.

Ово јесте прекретница, и до сада је било протеста већих и мањих, било је и покушаја упада у скупштину, на телевизију, али никада није била употребљена брутална полицијска сила, рекао је за Н1 психолог Жарко Требјешанин.

Људима је прекипело лицемерје и обраћање председника као да смо малоумни, додао је.

Мислим да долази до тренутка једног великог отрежњења.

Протестна шетња Новим Садом, није примећена полиција

Протест се одржава и у Новом Саду, где су се грађани, испред Градске куће окупили око 18х, па кренули у протестну шетњу.

Како преноси репортерка Н1, они захтевају да се распусти Кризни штаб, да се сазна истина колико је тачно људи умрло и оболело од короне, да се паре за цркве преусмере на оне који су оболели, да се здравствени радници хонорарци запосле и да се људи који су изгубили посао за време епидемије – на њега врате.

Репортерка Н1 јавља да није приметила полицију код Градске куће.

СзС изнео захтеве испред Филозофског факултета

Представници СзС поручили су испред Филозофског факултета да „народ лажи и бруталност више неће да трпи“ и изнели захтеве, у име грађана, да се именује нови „деполитизовани Кризни штаб“, да одговарају полицијски команданти због бруталности полиције током јучерашњег протеста, да се пусте ухапшени демонстранти и да РТС почне да извештава о протестима и захтевима окупљених.

Затим су се упутили ка Председништву.

Бројне снаге полиције са опремом за разбијање демонстрација налазе се око зграде Скупштине Србије на Тргу Николе Пашића.

Ту су полицајци на коњима и са псима, као и неколико полицијских возила.

Извор:
НСПМ