Београд: Неколико десетина хиљада грађана на протесту испред скупштине Србије, окупљени пробили врата парламента и ушли у зграду, полиција бацила сузавац, демонстранти узвратили каменицама

Грађани који су се вечерас окупили испред Скупштине Србије, незадовољни поновним увођењем полицијског часа, пробили су врата парламента и ушли у зграду. Полиција је пендрецима после десетак минута избацила демонстранте из скупштине и бацила сузавац. Око 21.30 бачена је велика количина сузавца, што је растерало демонстранте са степеништа и простора око Народне скупштине. Демонстранти су се окупили и испред зграде Радио телевизије Србије у Таковској улици.

05.02 – Нова.рс: Невиђена бруталност српске полиције –  полицајац ногом притиска главу демонстранта

Српска полиција разбила је вечерас демонстрације које су касно поподне организоване на платоу испред Скупштине Србије, а које су кулиминирале јуришом на зграду Током полицијске акције одређени број демонстраната је ухапшен, а сцене хапшења су многе подсетиле на сцене хапшења Џорџа Флојда што је у Сједињеним Државама изазвало бруталне немире.

У акцији су учествовали и полицајци у цивилу, а поједине сцене хапшења убрзо су освануле на друштвеним мрежама, посебно оне у којима полицајац коленом клечи на врату ухапшеног или му патиком притиска главу док приведени лежи на земљи са рукама на леђима.

04.52 –  Вукадиновић: Страшно – ово је уџбенички пример прекорачења надлежности и прекомерне употребе силе

03.23 – Демонстранти су се разишли, а “Градска чистоћа” пере плато испред Скупштине Србије. Окупљање је најављено и за данас.

03.03 – Жандармерија се повукла из Булевара краља Александра и тренутно је поставила кордон код цркве Светог Марка. Испред Главне поште је неколико полицијских марица, кола Хитне помоћи и ватрогасци.

02.55 – Полиција је у једном тренутку поново кренула ка групи од око тридесетак демонстраната, а борним колима одгурала је оборене контејнере у Булевару све до Електротехничког факултета.

02.38 – Полиција је код Правног факултета пресекла Булевар краља Александра, распоредила борна кола, а ту је и коњица. Саобраћај је обустављен. Демостранти стоје у групицама с једне и друге стране булевара.

02.26 – Полиција је кренула борним колима, коњицом, сузавцем, керовима и пендрецима да растерује демонстранте из Булевара краља Александра који су направили баријеру од контејнера.

02.11 – Медији широм света пренели су информације из Београда, наводећи да је народ изашао на улице озлојеђен увођењем рестриктивних мера које је најавио Вучић.

02.06 – Демонстранти су се сада окупили код Цркве Светог Марка. У Булевару краља Александра су запаљени контејнери. Нове полицијске марице стижу испред скупштине.

 

01.55 – Младићи који су претучени на клупи у Пионирском парку вратили су се после неколико минута на исту клупицу. На друштвеним мрежама их већ називају херојима протеста.

01.40 – Блокирана је и Улица Краља Милана, као и Теразије.

01.28 – Полиција је поново бацила сузавац у Пионирски парк. Полиција  и коњица су и на Тргу Николе Пашића, испред  “Вечерњих новости” и “Комбанк дворане”.

01.15 – Полиција крвнички пребија тројицу младића који мирно седе на клупи

01.10 –  „Нека пуцају у мене – ја се не повлачим. Не желим да моја унука у својој држави за пет година буде мањина!“, рекла је једна бака за Србин.инфо

01.02 –  Демонстранти су из правца Булевара краља Александра успели да потисну полицију и коњицу.

00.58 – Полиција туче једног демонстранта испред скупштине и одвлачи га у страну.

00.52 – Горе три полицијска аутомобила код Цркве Светог Марка.

00.49 – Велики број демонстраната  налази се код цркве Светог Марка јер полиција баца сузавац и потиснула их је ка Булевару краља Александра.  Саобраћај је у прекиду. Испред цркве налази се велики број припадника полиције у цивилу.

00.48 – Два ватрогасна возила покушала су да скрену ка Народноj Скупштини, а на питање демостраната где иду, рекли су да не знају.

00.46 –  Демонстранти упорно враћају сузавце полицији испред скупштине. Поручују “Ово је срамота”.

00.40 –  Коњица полиције ушла је међу демонстранте у Таковској  улици.

00.37 – Поново појачане тензије испред скупштине, полиција испаљује сузавац, демонстранти их гађају каменицама.

00.30 – Полиција приводи демонстранте и води у правцу кордона.

00.20 – Демонстранти поново долазе из правца Булевара краља Александра и са Трга Николе Пашића. Полиција и даље испаљује сузавац и шок бомбе. Улази у Пионирски парк и покушава да растера демонстранте који се окупљају испред Председништва Србије.

00.16 – Испред скупштине су три кордона полиције. Демонстранти пале бакље. Срушени су саобраћајни знакови и жардињере.

00.10 –  Демонстранти бацају каменице на кордон полиције испред скупштине. Дошли су и припадници безбедности у црним возилима са ротацијама. Возила се налазе и иза зграде Скупштине.

00.03 –  Бачен је сузавац и на Тргу Николе Пашића. Како полиција баца сузавац тако грађани аплаудирају.

23.59 – Полиција формира шири кордон на улици испред Скупштине Србије. Демонстранти се повлаче ка Тргу Николе Пашића и узвикују “Ми вас плаћамо”.  Узимају каменице и поново крећу ка скупштини.

Окупљени позивају грађане да им се придруже и да се већ вечерас пробије полицијски час.

23.59 – Полиција формира шири кордон на улици испред Скупштине Србије. Демонстранти се повлаче ка Тргу Николе Пашића и узвикују “Ми вас плаћамо”.  Узимају каменице и поново крећу ка скупштини .

23.54 – Група демонстраната пребацила се испред РТС, полетело је неколико каменица, а  у Таковској улици запаљен је контејнер. Највећи део окупљених се повукао са платоа испред зграде парламента ка фонтани на Тргу Николе Пашића и ка Пионирском парку, као и према Булевару краља Александра и Косовској улици.

Једна група учесника протеста наставила је да се сукобљава са полицијом, бацајући камење и делове поломљених саобраћајних знакова. Трећи пут, након повика „Хајмо назад“ и „Нема предаје“, грађани су поново кренули ка Скупштини. И овог пута ракете су испаљене на дуже растојање, а затим је полиција и физички кренула према демонстрантима у покушају да их потисне у околне улице.

23.53 –  Сузавац се већ може осетити у Таковској улици, Илије Гарашанина и Косовској, грађани су се због њега растрчали све до Улице 27. марта.

23.43 –  Како се грађани враћају ка скупштини, полиција поново баца сузавац.

23.32 – Полиција баца шок бомбе на демонстранте. Грађани се склањају ка Пионирском парку.

23.32 – Полиција баца шок бомбе на демонстранте. Бацили су и двадесетак сузаваца. Грађани се склањају ка Пионирском парку, парку иза скупштине и ка Тргу Николе Пашића, кашљу, плачу, траже воду да исперу очи од сузавца.

23.26 – Уследио је најсиловитији удар демонстраната до сада, грађани су полицију гађали јајима у намери да пошто, пото уђу скупштину. Полиција реагује и потискује грађане са степеница скупштине, бачен је још један сузавац.

22.56 – Полиција је на степеницама скупштине бацила сузавац. Грађани узвратили каменицама.

22.56 – Полиција је на степеницама скупштине бацила сузавац. Грађани узвратили каменицама

22.52 – Полиција испацила сузавац директно у масу окупљених грађана.

22.49 – Група грађана која је испред полицијског кордона позива да се поново уђе у скупштину. Поручују полицајцима “Баците те штитове”.

22.42 – “Људи хоће да се промени однос власти према њима, потпуно је јасно да су незадовољни и то би требало да буде јасно свима” , рекао је  Радомир Лазовић из Иницијативе “Не давимо Београд”.

22.37 – Окупљени маса узвикује “Устала је Србија” 

22.29 – Демонстрани су изашли из хола Скупштине.  Испред скупштине је огроман број људи, не види се крај маси, од  Трга Николе Пашића скоро до Ташмајдана.

22.24 –  Полиција бије грађане који су у холу пендрецима, гура их  напоље и после десетак минута успели су да их изгурају из скупштине.

22.23 – Грађани вичу “Идите на Косово”.

22.25 – Грађани који су се вечерас окупили испред Скупштине Србије, незадовољни поновним увођењем полицијског часа, пробили су врата парламента и ушли у зграду. Полиција је пендрецима после десетак минута избацила демонстранте из скупштине.

22.20 –  Демонстранти су ушли у хол скупштине. Ту су и припадници Жандармеријe у пуној опреми.

22.18 – Окупљени су срушили ограду код скупшине.

22.15 – Жандармерија је кренула у џиповима и марицама из Балканске улице  преко Теразијског тунела

22.12 –  Окупљени грађани су пробили ограду испред скупштине, Дим је на све стране, узвикују “Издаја , издаја”,  “Вучићу злотворе! Скандирају сви као један. Бесни грађани су се окупирали на степеницама на главном улазу у скупштину.

22.05 – “Стижу студенти, стижу студенти” узвикује маса.

22.02 – Управо је са мегафона саопштено да су студенти кренули “према нама” што је маса окупљених грађана поздравила овацијама.

21.59 – “Вечерас овај град бира свој Кризни штаб – Делић, Радовановић и Панић, само њима можемо да верујемо”, рекао је преко мегафона окупљима један грађанин.

21.53 –  И у Новом Саду је почело окупљање грађана због увођења полицијског часа

21.48  – “Вучићу, лечи се” пева све већа маса људи која се и даље окупља испред скупштине.

21. 38 – Међу окупљеним грађанима је и бивши члан Народне странке Никола Јовановић.

21. 36 – Напољу су и породице са малом децом, студенти, статији грађани – сви! Праве велику буку уз вувузеле, пиштаљке, скандирање.

21.35 -“Нећено више да трпимо ову тортуру, лађи, манипулације! Доста је више, доста!” Рекла нам је Марија (45) која је са колегама после радног времена остала да подржи протест против затварања Београђана.

21.20 – Протест за сада протиче без инцидената.

Грађани су блокирали саобраћај на раскрсници Трга Николе Пашића и Таковске улице.

Како јавља репортерка Н1, већина држи дистанцу, али не носе сви маске.

Окупљени упућују погрдне речи на рачун председника Србије и владајуће странке.

Како су грађани рекли репортерки Н1, дошли су јер их је испровоцирала одлука о доношењу нових рестриктивних мера.

Блокиран је саобраћај, а међу присутнима има и грађана који нису из Београда, већ градова попут Зрењанина и Новог Сада.

Не зна се докле ће остати испред зграде парламента нити да ли ће кренути у протестну шетњу, за коју је спремна и полиција ако до ње дође.

Међу окупљенима су и представници организације Грађански отпор као и неки од чланова Не давимо Београд. У близини је паркирано једно возило полиције.

На раскрсници се појавио и бивши посланик Двери Срђан Ного а окупљени су почел да му скандирају „Иди кући Ного“.

Број окупљених се лагано увећава, а инцидената нема.

Београђани су спонтано почели да се окупљају испред Народне Скупштине како би се успротивили одлуци о поновном увођењу полицијског часа. Њих је тренутно стотинак, али очекују да им се придружи велики број суграђана, јер се јављају у коментарима на друштвеним мрежама.

Они су револтирани после конференције за медије Александра Вучића, који је најавио увођење полицијског часа.

Све више људи пристиже у центар града, а окупљени узвикују „Вучићу лечи се“ и „Оставка“.

„Ако већ треба да умрем од короне, хоћу да умрем достојанствено, а не затворен у голубарнику“, рекао је један од грађана.

Чланови иницијативе „Не давимо Београд“ на самом почетку протеста држали транспарент „Убице“ испред председништва. Они су оценили да су мере најављене за борбу против епидемије корона вируса „само алиби“ и служе за „заташкавање неспособности власти и њиховог играња са животима грађана Србије“.