Сабор СПЦ прети Епископу Артемију?

dru-spc

Коментар Уредништва: Сабор СПЦ је све своје такозване канонске одлуке у вези Епископа Артемија, које су по свом слову и духу биле антиканонске и антихришћанске донео на основу лажних оптужница, а по налогу западне ватиканско-америчке машинерије. Која би та следећа „канонска мера“ према Епископу Артемију требала бити од стране Сабора СПЦ? Вероватно у свом губитку осећаја према свему што је нормално, људски и хришћански, а у бескрајној сервилности западу и Ватикану, можемо очекивати да Сабор СПЦ врати Епископа Артемија у небиће! Верујте, није немогуће.

БЕОГРАД – Сабор Српске православне цркве саопштио је данас да мир и јединство СПЦ нарушава свргнути епископ рашко – призренски Артемије, као и да неки представници Румунске православне цркве неканонски делују на подрчују СПЦ.

У саопштењу је наведено да је Сабор оценио да мир и јединство СПЦ нарушава свргнути епископ рашко – призренски Артемије са присталицама, те да ће Црква, уколико се он не одазове позиву на повратак у цркву, бити принуђена да предузме додатне канонске мере.

Како је наведено, уместо да се покаје и врати својој Цркви, монах Артемије са присталицама чини парасинагогу – неканонско збориште са све израженијом тенденцијом да прерасту у чисти раскол и секту и држи свој расколички „антисабор“ и лекције Сабору.
„Уколико се исти у што скоријем року не одазове позиву на повратак Цркви и вековном канонском поретку Православне Цркве, Црква ће бити принуђена да предузме додатне канонске мере“, наведено је у саопштењу.

Сабор је констатовао и да СПЦ подржава литургијско и канонско општење и негује сарадњу са осталим аутокефалним Православним Црквама, али да у том погледу постоји и изузетак и да је реч о неканонском деловању појединих представника Румунске Православне Цркве на канонском подручју СПЦ.

Из Сабора подсећају да је због сличних недопустивих поступака представника Румунске Цркве Јерусалимска Патријаршија до даљнег прекинула литургијско и канонско општење са том Црквом.
„Поново је исказан протест због неканонских упада у области под јурисдикцијом СПЦ и послата порука да ће, уколико појединци из сестринске Румунске Цркве не престану са својим небратским и антиканонским деловањем, бити предузете све расположиве канонске и законске мере да се очува вековни канонски поредак и да се обустави неодговорно поигравање са светињом јединства међу Православним Црквама и братским народима“, наведено је у саопштењу.

Сабор иначе на редовном заседању није прихватио предлог да лику светих буде прибројан и песник, Петар Петровић Његош, а трајно су разрешени дужности управљања својим досадашњим епархијама епископ зворничко-тузлански Василије и средњеевропски Константин.

Редовно заседање Сабора СПЦ, под председништвом патријарха српског Иринеја, одржано је од 21. маја до 3. јуна у Патријаршији српској у Београду и у Нишу.

У раду Сабора узела је учешћа већина епархијских архијереја СПЦ, а одсутни су били архиепископ охридски и митрополит скопски Јован и митрополит дабробосански Николај.

ТАНЈУГ