Касалице слободне, али не смију из Подгорице

kasalice

Судија за истрагу одбио приједлог Специјалног државног тужилаштва да одреди притвор осумњиченима за прање новца

Адвокатица Македонка Касалица и њен супруг, предсједник Синдиката Војске Црне Горе Здравко Касалица, пуштени су синоћ да се бране са слободе.

Такву одлуку донио је судија за истрагу подгоричког Вишег суда Владимир Нововић, који је одбио предлог специјалног тужиоца Саше Чађеновића да осумњиченима за прање новца одреди притвор.

“Одбијен је приједлог Специјалног државног тужилаштва да им одреди притвор, а истовремено, изречене су им двије мјере – забрана састајања са одређеним лицима, свједоцима и забрана напуштања мјеста боравка, односно Подгорице”, казала је “Вијестима” савјетница за односе са јавношћу Вишег суда Аида Музуровић.

Бранилац брачног пара Касалица, адвокат Владан Бојић, рекао је “Вијестима” да је судија Нововић прихватио његов приједлог за одређивање алтернативних мјера.

Македонка и Здравко Каслица ухапшени су 2. јула, након што су припадници Специјалног полицијског одјељења, по Чађеновићевом налогу, претресли канцеларију адвокатице и изузели документацију, мобилне телефоне, рачунаре…

Њихово саслушање код судије за истрагу јуче је почело око 13.30 сати, а завршено је око 17 часова.

Нешто послије 20 сати судија Нововић је њима и њиховом браниоцу уручио рјешење којим је одбио приједлог СДТ-а и пустио их на слободу.

Након изласка из зграде суда, видно исцрпљена адвокатица Касалица, је посртала. Она није могла самостално да хода.

Грађани, родбина, пријатељи Касалица и више свештеника Митрополије црногорско-приморске, који су сатима чекали расплет, поздравили су их аплаузом.

Због стављања ознаке тајности на предмет, адвокатица и њен супруг нијесу жељели да коментаришу хапшење и задржавање пуних 23 сата.

Због тајности поступка о предмету није желио да говори ни њихов бранилац.

Коментаришући хапшење супружника Касалица, из Социјалистичке народне партије (СНП) јуче су поручили Демократској партији социјалиста и “њиховом бијелом орлу”, да је, када се толико залажу за правду, требало да се распитају за начелника Генералштаба Драгутина Дакића.

“Сигурни смо да су упознати због чега је супруга поменутог генерала, супротно Закону о раду и Закону о запошљавању, без одлуке, пријаве и јавног оглашавања, у периоду од 19. 12. 2013. до 19. 04. 2014, као директорица ‘Дневног центра’ у Беранама, незаконито примила 48 радника и првом пресудом Суда огласила кривом уз образложење да је причинила штету Општини Беране у износу од скоро 100.000 еура. Даље пресуде у овом случају говоре да је селективна правда гора од сваке неправде”.

Извор:
ВИЈЕСТИ