Скандалозна одлука: Лондон предао златне полуге лидеру венецуеланске опозиције

zlatne poluge

Лондонски виши суд призна је лидера венецуеланске опозиције Хуана Гваида за „вршиоца дужности председника“ Венецуеле и дао му приступ златним резервама земље у банци Енглеске. Портпаролка Русије Марија Захарова сматра скандалозном ову одлуку.

„Ова одлука је скандалозна. Колико се може разумети из изјаве врховног судије Најџела Тира, лондонски суд није чак ни покушао да да правну оцену захтева Гваида, већ је само пратио став британског извршне власти која је раније прогласила Гваида за председника Венецуеле – а „два председника Венецуеле не могу постојати“. Очигледно је да независност британских судова функционише само док се ставови судова поклапају са мишљењима Владе“, додала је она.

Раније је Врховни суд Лондона признао Хуана Гваида за председника горе наведене јужноамеричке државе, фактички лишивши Владу актуелног председника Николаса Мадура права да располаже са златним резервама које се чувају у Банци Енглеске. Одлука је донета током разматрања жалбе Централне банке Венецуеле која је тражила да јој се врате златне полуге у вредности од око милијарду долара које се чувају у Лондону.

Извор:
СПУТЊИК