Џим Бовард: Оптужница против Тачија доказује Клинтонова зверства у рату против Србије

hasim-taci-bil-klinton

Клинтонов рат против Србије отворио је Пандорину кутију од које свет и даље пати

Омиљени борац за слободу председника Клинтона оптужен је за масовна убиства, мучења, киднаповање и друге злочине против човечности.

Тачи и други оптужени су за „ратне злочине, укључујући убиства, нестанак људи, прогон и мучење“, као и „одговорност за скоро 100 убистава“, по оптужници која обухвата „стотине познатих жртава међу косовским Албанцима, Србима, Ромима и другим етничким скупинама, укључујући политичке противнике“.

Тачијева политичка каријера осликава како антитероризам служи као згодан изговор за владу у Вашингтону. Пре него је постао председник Косова, Тачи је био шеф Ослободилачке војске Косова (ОВК), која се борила да истера Србе с Косова. Клинтонова администрација је 1999. означила ОВК као „борце за слободу“, упркос њеној ужасној прошлости, пруживши јој издашну помоћ. Годину раније, Стејт департмент осудио је „терористичко деловање тзв. ОВК“. ОВК је навелико била део трговине дрогом и одржавала блиске везе с Осамом бин Ладеном.

По завршетку бомбардовања, Клинтон је уверавао српски народ да су САД и НАТО прихватили да буду чувари мира подразумевајући да ће „штитити и Србе и Албанце, и да ће отићи кад мир заживи“. Следећих месеци и година америчке и НАТО снаге са стране су посматрали како ОВК наставља етничко чишћење, масакрирајући српске цивиле, бацајући бомбе на српске цркве и вршећи репресију над свима који нису муслимани. Скоро пола милиона Срба, Цигана, Јевреја и других побегли су с Косова после обећања господина Клинтона да ће их заштитити. До 2003. године скоро седамдесет посто Срба који су живели на Косову пре 1999. је избегло, чиме се проценат албанског становништва попео на 95%.

Али Тачи је остао користан за америчку владу. Иако су са свих страна стизале осуде за репресију и корупцију по преузимању власти на Косову, потпредседник Џо Бајден га је 2010. назвао „косовским Џорџом Вашингтоном“. Неколико месеци потом, у извештају Савета Европе изнете су оптужбе против Тачија и оперативаца ОВК за трговину људским органима. Гардијан је писао да извештај наводи да је Тачијев унутрашњи круг сарадника „после рата пребацивао заробљенике у Албанију, где је известан број Срба убијен ради вађења бубрега, који су потом продавани на црном тржишту“. Према извештају, кад су „хирурзи за трансплантацију“ били „спремни да оперишу, (српски) заробљеници су један по један извођени из ,безбедне кућеʻ, наоружани припадник ОВК би их заједно пострељао, и тела су брзо пребацивана у операциону салу“.

И поред оваквих оптужби, Тачи је био један од главних гостију на годишњој конференцији Клинтонове задужбине „Глобална иницијатива“ 2011, 2012. и 2013. године, где је позирао за сликање с Клинтоном. Можда је то био део уговора за пропагандне услуге у вредности од 50.000 долара месечно који је Тачијев режим склопио с Групом Подеста (Podesta Group), чији је један од директора био будући шеф председничке кампање Хилари Клинтон Џон Подеста, како је известио Daily Caller.

Клинтон и његов бивши државни секретар Медлин Олбрајт, фанатични заговорник бомбардовања, посетили су Приштину 2019. године, где су их „дочекали као рок звезде“, поред осталог позирајући и за сликање с Тачијем. Клинтон је том приликом изјавио: „Волим ову земљу и увек ће ми бити једна од највећих части у животу што сам био раме уз раме с вама против етничког чишћења (од стране српских снага) и за слободу.“ Тачи је Клинтону и Олбрајтовој доделио медаље “за слободу коју је донео нама и мир читавом региону“. Олбрајт је поново наступила као визионар упозоривши на фашизам у Трамповој ери.

Клинтонов рат против Србије отворио је Пандорину кутију од које свет и даље пати. Пошто су политичари и већина медија рат против Србије представили као морални тријумф, Бушовој администрацији било је лакше да оправда напад на Ирак, Обаминој да бомбардује Либију, и Трамповој да више пута бомбардује Сирију.

Клинтоново бомбардовање Србије 1999. била је превара попут оне Бушове, којом нас је навукао да нападнемо Ирак. Чињеница да су Клинтон и други највиши званичници америчке владе славили Хашима Тачија упркос оптужбама за масовна убиства, мучења и трговину људским органима још нас једном подсећа на поткупљивост америчке политичке елите. Хоће ли Американци бити лаковерни и кад им неком следећом приликом Вашингтон и његови медијски савезници смућкају неку бљувотину као изговор за сатирање неке беспомоћне туђе земље?

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ