Адвокат Бојић: Касалица ступио у штрајк глађу и жеђу, СДТ неосновано и грубо задире у установу брака

Vladan-Bojic

„Покушао сам да га одвратим од тога и упозорио да му то може озбиљно нарушити здравље и сам живот, али није вредело. Само се трипут прекрстио и остао при својој одлуци“, рекао је адвокат Бојић

Након десеточасовног саслушавања Здравка Касалице и његове супруге Македонке Касалице, одређено им је задржавање од 72 сата.

Тим поводом обратио се њихов адвокат, Владан Бојић.

Изјаву адвоката Владана Бојића преносимо у цјелости

„У пола пет јутрос је завршено саслушање колегинице адв. М. Касалице, а претходно око 1:00 председника СОВЦГ Здравка Касалице.

Уз прекиде трајало је 10 часова саслушавање и испитивање порекла заједничке имовине супружника Касалица стечене за 30 година брака. Предмет поступка је подвргнут ознаком службене тајне. Могу да саопштим да остајем при свим ранијим тврдњама и томе да су моји клијенти невини.

Здравку није позлило због њега самог, већ због стања његове супруге кад је у паузи, у ходнику чуо супругу да је у суседној просторији. Упорно је тражио и молио да му се омогући да јој приђе тек на корак близу и изрази речи утехе и све то у присуству свих, али му је то онемогућено и изреком забрањено.

Строго процесно гледано, то се може и тако протумачити и таква “врста забране” изрећи, али се коси са минимумом хуманости. То је био искључив узрок због којег је Здравку позлило и зато је након поноћи изјавио да ступа у потпуни штрајк. И без хране и без воде, све док не пусте његову супругу да се брани са слободе. Прекинуће штрајк и пристаће да он остане у притвору колико год СДТ жели, само под условом да његова супруга буде кући, односно да мајка буде са сином. Покушао сам да га одвратим од тога и упозорио да му то може озбиљно нарушити здравље и сам живот, али није вредело. Само се трипут прекрстио и остао при својој одлуци. И специјални тужилац је пробао да га одврати, али узалуд, остао је при својој одлуци.

Наиме, он сматра да је посреди одмазда министра одбране путем апарата извршне власти и да због његових општепознатих ставова и привржености МЦП Српске православне цркве – не уплићу у прогон и тортуру његову породицу, неспорно пристајући да се погром врши над њим, да ОН буде и овако третиран и овако прогоњен.

Дакле, због означавања тајности предмета самог поступка могу тек то да изјавим. Не видим у оном што се Здравку ставља на терет, баш никакво кривично дело, чак никакав прекршај, а камоли дело за успостављање надлежности СДТ. Све то уз претерано грубо задирање у сферу приватности и правне установе брака какав овдашња традиција али и правни живот познаје као и друге правне установе – заједничке имовине супружника.

Овако “скована прекриминализација” није ми никако, ни логички, ни правно појмљива. А што се тиче колегинице, адвоката Македонке Касалице, СДТ је овим “концептом конструктом” – отворио нову “велику тему” пореског третмана адвоката уопште, баланса са интересима и правима клијената, адвокатске тајне, привилегије поверљивости и – унедоглед. Због оваквих конструкција не очекујем позитиван исход ни по жалби због решења о задржавању али и надаље.

Наиме, овај концепт изискује преиспитивање и доказивање комплетног живота уназад, (овде 30 година) односно начина стицања заједничке брачне тековине и самог порекла имовине. Због свега наведеног не верујем да овакав пројекат може уопште опстати. А ако се на њему већ инсистира, онда се мора кренути неселективно и то од оних најбогатијих па надоле. У супротном, право ће бити преображено не само у најгору неправду, него ће постати “маска” за арбитрерност и спровођење самовоље разних центара моћи путем извршне власти. Право ће постати “неправо”. То правна цивилизација неће допустити да остане, јер би отишла у бестрага.“

Извор:
ИН4С