Шта је следеће? Црква окачила икону Последње вечере са ЈАМАЈЧАНСКИМ ИСУСОМ

crni-isus

Сент Олбанс катедрала у Великој Британији одлучила је да се солидарише са покретом Црни животи су важни (Black Lives Matter) и заменила је је икону Рођења Исусовог са представом Последње вечере где је Исус – црн.

Из цркве су поручили да су се на ту промену одлучили јер су схватили да црква није у позицији да некоме проповеда о расној равноправности.

На новопостављеној олтарској икони, која је репродукција Да Винчијеве чувене фреске из 15 века, Исус је јамајчанског порекла, односно модел по коме је Исус рађен је са Јамајке.

Уметничко дело освануло је недељу дна пошто је кентенберијски архиепископ позвао енглеску цркву да размотри да ли је у реду што Исуса представља као белца и да би представе Исусе морале да буду прилахођене и црнцима, Кинезима, људима са Блиског истока.

Смрт Афроамериканца Џорџа Флојда изазвала је масовне протесте у целом свету који су код појединих резултирали бизарним понашањем.

Прошлог месеца на друштвеним мрежама се појавио снимак белих полицајаца како перу ноге црним верским вођама у знак покајања.

Извор:
МОНДО