Јелена Ковачевић: Свештеникова молитва

Са Тобом из смрти у бесмртност идем, из времена у вечност. / И молим се, Господе, отвори им очи да те виде када те ја не показах

Јелена Ковачевић (Фото: Лична архива)

Не тражим да ме патњи ослободиш, не молим да ме у њима не напустиш.
Знам да си са мном за ово дрво завезан.
Молим те, њима муке олакшај.
Дуго ће ме убијати  и када помисле да сам мртав, мртав нећу бити.
Дуго ће се над мојим телом мучити.
Они не знају да сам бесмртан.
Секу ми уши, нос, језик. И даље чујем и даље говорим.
Знам, поред мене Ти стојиш.
Чупају ми браду и месо кидају. Очи ваде.
Тебе из њих не повадише, светлост не покопаше.
Пререзали су ми стомак. Стојим.
Ти ме држиш на рукама својим.
Распорили су ми груди и срце гледали како куца,
па су ватру на тело бацили. И сагорех.
Али умро нисам и нећу умрети. Смрти нема.
Са Тобом из смрти у бесмртност идем, из времена у вечност.
И молим се, Господе, отвори им очи да те виде када те ја не показах.

Свети свештеномученик Ђорђе (Богић)

Бежећи од усташа Проко Пејновић из Мартина (срез Нашице) попео се на једно дрво одакле је посматрао мучење попа из Нашица, Ђорђа Богића. Усташе су везале Ђорђа за једно дрво, одсекли му уши, затим нос а након тога одсекли су му  језик. Затим су ишчупали браду заједно са кожом. ,,Несрећни и измучени поп гласно је урликао од болова. Он је још млад човек од око 30 година, здрав и снажно развијен. Све време стајао је усправно, тако да су саме усташе изражавали своје дивљење над овом жилавошћу. Потом су му ископали очи и како се поп Богић још увек није затетурао, један усташа му је пререзао стомак и груди, после чега је Богић клонуо. У грудној дупљи видело се срце како куца…”  Муке Ђорђа Богића окончане су испаљивањем метака. Његов леш покопали су Цигани у селу Брезик.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 1998. године, протојереј Георгије Ђорђе Богић, парох из Нашица, проглашен је за свештеномученика и унет као свети у Именослов Српске Цркве.

Саопштење немачког посланства у Загребу Управном штабу војног заповедника у Србији о злоделима хрватских усташа над Србима у Хрватској и о мерама за њихово уништење, бр.76, препис, Београд, 24.6.1941.

Злочини на југословенским просторима у Првом и Другом светском рату, зборник докумената, Том I, Војноисторијски институт, Београд, 1993.

Свети свештеномученик Ђорђе (Богић)

Извор: Стање ствари