У Белгији уклоњена биста краља Леополда II – колонизатора Конга

bista

БРИСЕЛ – Биста бившег белгијског краља Леополда II уклоњена је из града Гента данас када је Белгија обележила 60. годишњицу од завршетка колонијалне владавине у Конгу.

Биста је уклоњена само неколико сати после изјаве белгијског краља Филипа у којој је изразио „најдубље жаљење” због насиља које је колонијална власт нанела Конгу и његовом народу током 19. века.

То је прво извињење једног ;наследника краља Леополда II, оптуженог за смрт 10 милиона Конгоанаца између 1885. и 1908. године.

Леополд, који је владао Белгијом од 1865. до 1909. године, остао је упамћен по колонизацији Конга, где је успоставио бруталан режим, заснован на експлоатацији каучука кроз присилан рад.

У писму председнику Конга Феликсу Чисекедију белгијски краљ Филип није се званично извинио, али је пренео своје „најдубље жаљење” због рана нанетих за време колонијалне владавине тадашњим Белгијским Конгом.

„Да бисмо додатно ојачали наше везе и развили још плодније пријатељство, морамо да разговарамо о нашој дугој заједничкој историји у истини и спокојству”, написао је Филип, преноси Бета.

Он је честитао председнику Чисекедију годишњицу независности земље, рекавши да није могао да присуствује прослави на коју је био позван због пандемије коронавируса.

Филип је послао писмо у тренутку све већих захтева да Белгија преиспита своју колонијалну прошлост и преузме одговорност за злочине које је починио бивши краљ Леополд II.

Споменици Леополду II, чији су војници убили милионе грађана Конга, уништени су и уклоњени у Белгији за време антирасистичких протеста који су се проширили светом после избијања у Сједињеним Државама због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Конго је стекао независност 1960. године.

Извор:
ПОЛИТИКА