Америка предлаже Београду и Приштини кинески модел

grenel

Ричард Гренел, амерички изасланик за Косово, предлаже Београду и Приштини кинески модел економске сарадње по угледу на Шенжен специјалну економску зону.

Гренел је то рекао за америчку Њузмакс телевизију, неколико дана пре разговора Београда и Приштине заказаних за 27. јун у Белој кући.

Амерички изасланик навео је да је „економски приступ“ први корак да би се дошло до дуготрајног решења за односе Београда и Приштине.

„Одлучили смо да се умешамо јер постоји дуга историја такозваних експерата који су инсистирали на политичком приступу у дијалогу, игноришући економију. Када сам разговарао са људима и привредницима у Приштини и Београду, јасно је било да они желе економски развој, посао за младе, да желе наду“, нагласио је Гренел.

Подсетио је на споразуме о обнављању авионског и железничког саобраћаја између Београда и Приштине и додао да желе формирање „мини Шенжен зоне“, алудирајући на прву посебну економску зону у Кини.

Та зона формирана је 1980. године и била је прва такве врсте у Кини, а до сада их је формирано пет.

У Шенжен зони сада је смештен велики број извозно оријентисаних фирми. Захваљујући тој зони, која је имала другачије прописе од остатка Кине у погледу опорезивања, страних инвестиција и слободе тржишта, тај некада мали рибарски градић са 30.000 становника за 40 година постао је мегалополис са 12,5 милиона становника.

У тој зони су стациониране и неке од највећих светских фирми, попут „Хуавеја“.

Шенжен зона постала је модел за развој Кине, јер је омогућила заједничка улагања са страним инвеститорима и велики извозни потенцијал, због чега је Кина постала једна од водећих светских економија.

„Мислимо да је то веома добра идеја. Ако можете да креирате радна места, ако можете да доведете капитал и тако приморате две стране да се зближе економски и тржишно, онда су политичка питања следећи корак. А политичка питања су ствар Европе“, рекао је Гренел.

Извор:
СПУТЊИК