Лавров је Вучићу дао последње упозорење! – Коста Чавошки

Kosta-Cavoski

Академик Коста Чавошки изјавио је, гостујући у емисији „Скенирање“ у продукцији ХелмКаста, да је руски министар Сергеј Лавров дошао у Србију да упути „последње упозорење председнику Србије Александру Вучићу“.

„Лавровова посета Србији сада није била случајна. Он је дошао да упути последње упозорење Вучићу око Косова пред изборе, а још важније пред преговоре у Вашингтону, 27. јуна“, рекао је Чавошки.

Он је оценио да су „Руси свесни шта је на реду и да су зато преко Лаврова послали поруку да се питање Косова мора решавати у УН“.

Чавошки је истакао да је „јасно да је Вучић у паници, јер то што је обећао Американцима мора да испуни“.

„Знате, ти Американци нису као ми овде, које он може да лаже и даје свакојака обећања, а да ништа не испуни. То што им је обећао, мораће да испуни. А шта им је обећао нико не зна, јер он сам води преговоре о Косову о којима не обавештава ни најближе сараднике. За разлику од њега, преговарачи у име те самопроглашене банана државе су свој парламент, владу и јавност упознавали са током преговора, па смо тако од њих и ми сазнали да би требало да мењамо наше за наше – Бујановац, Прешево и Медвеђу Арбанасима, за нашу северну Косовску Митровицу, Зубин Поток, Звечан и још нека села око Лепосавића“, навео је он.

Чавошки је казао да су „Руси појачали притисак, јер су схватили да им Косово, ако би постало држава, не треба као још једна чланица НАТО на Балкану“. Сада је Вучић у процепу између руских и америчких притисака. „Мој савет му је да се повуче. То би му било најбоље“, казао је гост ХелмКаста.

Већина наших грађана не зна правило међународног јавног права по коме председник државе, премијер и министар спољних послова могу да воде преговоре и потписују међународне уговоре БЕЗ ИКАКВОГ ОВЛАШЋЕЊА. То значи да Вучић, Дачић и Брнабић могу да потпишу признање Косова које би било легално јер није потребно да тај уговор парламент ратификује. Још ако у уговору буде писало да ступа на снагу одмах, а према основном начелу уговорног права које важи и у међународном јавном праву, које гласи: pacta sunt servanda (лат. уговорено се мора извршити), то би значило да је он (уговор) валидан и одмах се примењује. Наиме, Вучић се не би могао накнадно позивати да то што је потписао не важи јер није у складу са нашим Уставом, пошто су, према међународном праву, такви уговори важећи без обзира на то да ли су или не у складу са унутрашњим правним поретком земље која их потписује.

Говорећи о изборима, професор је нагласио да су они обесмишљени јер не постоји минимум демократских услова да они буду поштени и фер избори. Свима онима који су приморани да гласају због тога што раде у јавним предузећима или државној управи, академик Чавошки саветује да гласају, сликају листић са заокруженим бројем 1, а да га онда прецртају и да онда тај неважећи листић убаце у гласачку кутију.

Цео интервју с професором Костом Чавошким можете погледати на Јутјуб каналу ХелмКаст.

Аутор и водитељ емисије је Оливера Миливојчевић.

Извор:
ХРОНОГРАФ