Ного прочитао имена „250 посланика“

Protest_4_

Велики број грађана се окупио испред зграде Народне скупштине на протесту, који је организовао народни посланик Срђан Ного са циљем да народ изабере 250 народних посланика који би ушли у Скупштину. Ного је после обраћања окупљенима преговарао са полицијом како би ушао Парламента, а након тога је прочитао имена „250 посланика“.

Грађани су у центру града почели да се окупљају већ око 16 сати на позив Нога, те су одмах на почетку скупа почели да узвикују пароле против власти.

Око Парламента су биле окупљене јаке полицијске снаге, које су и блокирале овај део града, а полиције има и у самом дому Народне скупштине.

Након што се велики број грађана окупио испред Скупштине, Срђан Ного је позвао окупљене да уђу у Парламент како би се организовали седницу и изабрали посланике. Управо је то Ного и најавио пре три дана, када је апеловао да се што већи број људи појави испред ове институције.

– Поштоване браћо и сестре, поштовани народе, помаже Бог. Хвала што сте у оволиком броју дошли, очекивао сам барем 20 пута мање људи, очекивао сам да стоји овде нас 50, 100, 200. Нисам веровао да ће доћи близу 1.000 људи. Знам да сам вам обећао бину и ватромет, али је била толика опструкција да нико није смео да ми да бину. Све остало остаје према плану. Ви сте ти који сте битни, ви сте ти који имате моћ, ја сам овде због вас, ми смо овде баш због тога што ви имате моћ. Највреднији сте део Србије, знам колико је било тешко да се окупите овде, није било најаве овог догађаја, ниједна телевизија није објавила секунду овог догађаја. Месец дана сам га најављивао, преко јутјуб канала сам допрео до вас – рекао је Ного и наставио:

– Покушавао сам да изнајмим аутобусе за вас, али у томе нисам успео. Све су чинили да спрече овај догађај, покушаван је да буде обесмишљен, због тога вам хвала. Ја сам овде због вас, причам оно што желите и што осећате. Није мени ова идеја пала зато што сам ја паметан, већч зато што сам причао са вама и видео шта вас то мучи. Позвао сам вас да одржимо изборе, изаберемо 250 народних посланика, уђемо у дом Народне скупштине. Одржимо седницу, изаберемо Владу… Да ли сте и даље да се тај план спроведе? Ми овде нисмо дошли да нешто уништимо и спалимо, ово је наш дом, па ће ово бити игра живаца. Да вам кажем, најтање живце има онај психопата преко пута. Он је појачао дозу лекова, гледа пренос и нервира се. Ми данас можемо да остваримо наш план само ако будемо паметни и ако будемо имали боље живце. Господа иза нас су полицајци, наша браћа и део народа. Има их и међу нама у цивилу. Они раде свој посао, чувају државу и народну имовину – рекао је Ного.

Срђан Ного је истакао да ће, ако желе да уђу у Скупштину, морати да буду стрпљиви.

– Знам да ће Вучић покушати да испровоцира сукоб, међутим то се неће догодити ако ми будемо имали јаче живце. Потребно је да схватимо да смо исти народ и то морамо да објаснимо и полицији. Сви су клеветали овај догађај само да се ми не окупимо, јер сви знају колико се Вучић плаши 20. јуна. Он је као сува грана, али нико неће да је одсече. Сви чекају да она сама отпадне, али тако и дрво само трули, дакле ми сви трулимо. Вучић мрзи свој народ.

Ного је истакао да неће померити све док не уђе у Скупштину.

– Пошто сте прихватили план, ја одавде не мрдам док не уђемо у Скупштину на миран начин. И њих 250 можемо да изаберемо. Могу само да ме убију и да ме склоне одавде. Замолио бих вас, нема разилажења. Ово може да траје сатима, а нама су политичари узели 30 година! Шта је неколико сати наспрам неколико сати. Једина ствар које се Александар Вучић плаши јесте да ми останемо овде и да будемо мирни – истакао је народни посланик и подвукао:

– Нисам ја дошао овде да вам држим говоре, већ само да уђем у Скупштину. Све док иједан човек буде био испред Парламента бићу и ја. Ускоро ћемо прочитати списак од 250 посланика. Немамо избора, не смемо да се померимо одавде! Нема мрдања, нема повлачења, нема предаје!

После обраћања окупљенима Срђан Ного се упутио ка Скупштини, где је преговарао са полицијом како би пустила њега и „250 посланика“ да уђу у Парламент, где би, према Ноговом плану, била одржана седница. А након што су ти преговори завршени, он је прочитао списак „250 народних посланика“.

– Као што сте видели, то може да буде било ко. Ја мали број људи од вас познајем. Сада нам остаје само да убедимо ове људе иза нас (полицајце, прим. аут.) како да уђемо унутра, јер немају разлога да народне посланике држа ван Скупштине. Они нас неће да дирају све док смо ми мирни. Влади је истекао мандат, сада нема министра полиције, они нису страначки опредељени и само им је циљ да живе боље. Добро знајте, они ће препознати тренутак и прећи ће на страну народа. Не могу да одлуче да ли да нас пусте унутра, али можемо да тражимо да се појави особа која њима наређује. Ако је то Небојша Стефановић, нека дође овде и нека нам каже да ми немамо легитимитет. Оно што је сигурно, уколико се будемо држали плана, остаћемо овде – рекао је Срђан Ного.

Он је након тога отишао поново да преговара са полицијом, питао је ко им је надлежан, а када му је речено да то нису ни Небојша Стефановић, ни Владимир Ребић, окупљенима је поручио да ће се лако са полицајцима договорити, јер су, како је навео, њихова браћа.

– Морамо да схватимо да Вучић има власт само у медијима, он више у градовима не може да окупи људе. Ми се у овом тренутку боримо са три одсто тих људи, док је 97 одсто нас нормалних, на другој страни. Вучић је направио циркус у држави, а што ми дуже будемо овде, он ће бити све нервознији.

Извор:
ДИРЕКТНО