Европски парламент усвојио резолуцију „Животи црнаца су важни“

Opening the debate on BREXIT

Европски парламент усвојио је резолуцију „Животи црнаца су важни“ (Black lives matter) преузимајући речи светског покрета против расизма и полицијског насиља који је кренуо из САД.

Резолуција је директан одговор на демонстрације које широм света трају од смрти Џорџа Флојда, Афроамериканца кога је убио бели полицајац приликом хапшења у Минеаполису, у САД.

Европсланици у тој резолуцији усвојеној са 493 гласа за, 104 против и 67 уздржаних, наводе да је трговина робљем „злочин против човечности“.

У тексту резолуције Европски парламент жестоко осуђује ужасну смрт Џорџа Флојда у САД као и сличне смрти другде у свету. Указује се на подршку недавним демонстрацијама против расизма и дискриминације и осуђују бели супрематисти у свим облицима.

Европски посланици осуђују полицијске интрервенције „против мирних америчких демонстраната и новинара“ као и „запаљиву реторику“ америчког председника Доналда Трампа.

„Прекомерно прибегавање сили против масе супротно је принципу сразмерности“, пише у тексту.

У резолуцији се наводи да расистички и ксенофобни говор не представљају слободу говора.

Савет за људска права УН је данас такође једногласно усвојио резолуцију којом се осуђује систематски расизам и полицијско насиље, али после повлачења реченице која се директно позива на САД.

Извор:
НСПМ