Иринеј: Више је оног што нас спаја са римокатоличком црквом

1700 god. nisНИШ – Српски патријарх Иринеј рекао је вечерас у Нишу да је много више оног што нас спаја и сједињује са Римокатоличком црквом, него оног што нас раздваја.
„Ми смо увек били блиски и у последње време то се још појачава и ми желимо да се склоне они моменти који нас раздвајају“, рекао је патријарх новинарима на отварању изложбе „Наисус – Медијана“ Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

Према његовим речима, не мора се доћи до јединства, али може се постићи онај ниво који приличи хришћанима и људима који читају јеванђеље.
„Годишњица обележавања Миланског едикта је прилика да се вратимо на прошлост и да завиримо у садржину едикта и да погледамо колико је он нама потреба данас“, казао је патријарх.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да је годишњица едикта прилика да откривамо прошлост из времена једне цркве и да нам то омогућује да упознајемо исте корене, исти садржај, исту будућност.

Он је подсетио да ће папин изасланик и милански кардинал Анђело Скола у септембу боравити у Нишу и да међусобно повезивање води у бољу будућност.

Хочевар је рекао да ће Католичка црква у Нишу од септембра бити ходочасничка и да ће се у њој налазити честице Часног крста и мошти свете царице Јелене.
„То је прилика да многи католици дођу у Ниш и виде прожимање истока и запада. Хочевар је најавио да ће обновљена Католичка црква бити освећена 14. септембра.

ТАНЈУГ