Јесте, српска је

Radonjić

Лука Радоњић

Пише: Лука Радоњић

На порталу Вијести јуче је објављен текст у којем ауторка обавјештава јавност да подржава литије и да ће учествовати на њима.

Између осталог, каже да је гласала на референдуму за “ДА”, да је Црногорка, али да је свјесна свега што се дешава у земљи, па тако и атака на Цркву и њену имовину. И то је добро. Литије су од почетка отворене за све.

Но, у једном дијелу се каже: “Не подржавам концепт по којем је Митрополија црногорско-приморска, српска црква”. То није концепт, то је историјска чињеница и канонско устројство. Јесте, српска је. Такође, литије не организује само Митрополија црногорско-приморска, већ и епархија Будимљанско никшићка (територијално можда и највећа), као и Милешевска, а дио црквеног бића у Црној Гори је и дио епархије захумско -херцеговачке. У цјелини, то је Српска Православна Црква у Црној Гори, која је опет дио интегралне СПЦ. И она је, наравно, отворена за све православце, односно није затворена ни за једног православца ма које нације био. Као што је Црна Гора земља и Црногораца и Срба, тако је СПЦ у ЦГ црква и Срба и Црногораца.

Такође, Црква нема никакве “мрачне странице из деведесетих”, које се помињу у тексту. Мрачне странице можда имају они који су тада били агресивно против ње. Мрачне странице су све оно што се дешавало прије 90тих према тој Цркви, од рушења Његошеве капелице па уназад до ратних година. Црква није девастирала и рушила, напротив, обнављала је духовно биће Црне Горе и културно-историјско насљеђе.

А један од резултата те обнове је и ширина коју препознају данас многи, кроз ријеч и дјело свештенства, као и сабраност народа, који је окупљен око часног крста и златне слободе. То је оно што окупља. Солидарност, сабраност, мирни карактер литија, поштовање традиције и борба за демократска начела. А прије свега тога – канонско, црквено устројство. И нико ван Цркве, није надлежан да се тиме бави.

На крају, разлог за подршку Цркви није и не може бити оно што би неко волио да она није, већ оно што она суштински и у најљепшем смислу јесте.

Извор: ИН4С