ТУРИСТИ ПОСЛАТИ У „ПАКАО“: Грци вратили Србе с границе – због короне у Београду

Grčka_Lefkada_Unsplash_Nikos_Zacharoulis_625x940

Српски држављани који су данас данас кренули на море у Грчку буквално су ударили у рампу. Како сада ствари стоје, Грци су због пораста броја заражених коронавирусом у Србији, одлучили да нашим грађанима кажу „стоп“ и да у земљу могу да уђу само особе са пасошем ЕУ, а наши званичници о томе нису имали појма. Стотине српских туриста кренуле су на дестинације, међутим у Бугарској их је сачекала одлука из пакла!

Дакле, све оне туристе чије земље нису чланице ЕУ Грци враћају кући. Држављани Србије који немају боравишну дозволу у некој од земаља Европске уније моћи ће да уђу у Грчку тек од 1. јула, због пооштрених мера заштите од коронавируса.

У међувремену и Бугарска гранична полиција саопштава да границу те земље и Грчке могу да пређу само држављани ЕУ. На граничном прелазу Промахонас потврдили су Тањугу да држављани Србије не могу да путују у Грчку ни преко Бугарске и бугарско-грчког граничног прелаза Кулата-Промахонас. Тако су стотине наших држављана принуђени да се врате кући, уместо да се одмарају поред морских таласа.

Шта се десило за свега неколико дана и како је од договора две Владе и топле добродошлице дошло до „стативе“? Збуњен је и Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, који напомиње да је наша Влада имала чврста уверења да Срби могу да уђу у Грчку, и то без ковид теста.

– Пре само два дана министар спољних послова Грчке обећао је Ивици Дачићу да ће се границе отворити 15. јуна – изјавио је Љајић.

Поред тога, каже, још 19. маја грчки премијер Киријакос Мицотакис исто обећао председнику Србије Александру Вучићу и сада наша Влада чека одговор и појашњење.

– Све ово представља велико изненађење за нас. Видећемо шта ће бити даље. Шта се догодило, буквално у два дана да се донесе једна оваква одлука – пита се Љајић, али и грађани Србије који су планирали летовање наредних дана, а сада су у великом проблему.

– Нама је најбитније да Грчка буде најсигурнија дестинација – истакао је грчки министар туризма Хари Теокарис, оцењујући да је „сигурност грађана и посетилаца први приоритет“.

Међутим, имајући у виду чињеницу да је Србија једна од ретких земаља којима је Грчка рекла „не“, чини се да се ради о ширењу вируса у Србији, о којем јавност није обавештена у складу са реалним чињеницама.

Поједини српски држављани који су се упитили у Грчку преко Бугарске, за Н1 кажу да су их са границе вратили и рекли да ће им улазак бити омогућен тек од 1. јула.

– Кренули смо у Грчку преко Бугарске, прошли смо сасвим нормално, чим смо дошли на грчку границу, ту су нас зауставили, узели су нам документе и рекли да се искључимо са главног прелаза, има нас овде сигурно једно педесетак са породицама, ту има и мале деце. Рекли су да не можемо да прођемо зато што су чули да је у Србији, тј. у Београду повећан број заражених и да не примају српске држављане све до првог јула – рекла је за Н1 држављанка Србије Драгана Бјелић.

У међувремену се огласила и бугарска гранична полиција која је саопштила да из Бугарске у Грчку могу да уђу само држављани ЕУ. А особе са пасошем ЕУ који желе да уђу у Бугарску морају претходно да попуне упитник у коме наводе пуно име и презиме и место где путују, преноси БТА.

Додаје се и да ће путници насумице бити тестирани на вирус ковид-19, а уколико се испостави да је путник заражен биће упућен у 14-дневни карантин.

Извор:
ДИРЕКТНО