Швајцарски посланици подржали истополне бракове

_gej-parada

Доњи дом швајцарског парламента усвојио је предлог закона који ће допустити истополне бракове. Упркос противљењу конзервативаца, посланици су гласали и да се лезбијским паровима допусти да користе сперму донора да затрудне. Закон још мора да усвоји горњи дом парламента.

„Са 132 гласа за, 52 против и 13 уздржаних Национално веће каже да правој једнакости”, објавила је на Твитеру организација за људска права Pink Cross користећи хаштаг који значи „брак за све”.

Активисти истичу да су на то јако дуго чекали. Швајцарска је донела закон који штити лезбијке, хомосексуалне и бисексуалце од дискриминације тек у фебруару. Предлог закона дошао је у парламент 13 година након што је Швајцарска озаконила грађанско партнерство.

Испитивање јавног мњења које је спровео Pink Cross у фебруару показало је да више од 80 одсто Швајцараца подржава истополне бракове.

„Брак би у будућности требао да буде отворен за све парове различитог и истог пола, то ће бити предлог”, рекла је у расправи министарка правосуђа Карин Келер-Шутер. „Влада поздравља чињеницу да ће ово уклонити данашњу неједнакост”, додала је.

Извор:
ПОЛИТИКА