Немачке пословне вести: Како се у обдаништима у Немачкој подстиче злостављање деце

ljuljaska

„Original Play“ је концепт према ком потпуно непознати људи могу платити да дођу у вртић да би се „играли“ с децом. Родитељи се о томе не обавештавају

У области предшколске педагогике постоји споран концепт под називом „Original Play“, према ком непознате особе уколико плате одређени износ могу стећи приступ обдаништима и мазити се и играти с малолетном децом. Аутор концепта је Американац Фред Доналдсон (Fred Donaldson).

Разни медији наводе да је Доналдсон „универзитетски професор психологије“. То, међутим, није тачно. „Већ прве провере показале су да г. Доналдсон никад није био универзитетски професор, нити је психолог. После студија географије радио је на одређено време на истраживачким пројектима на Универзитету Вашингтон и на Одељењу за географију Универзитета Калифорнија у Хејворду“, каже се на интернет страни Plagiatsgutachten.com.

Сумња се да „Original Play“ подстиче злоупотребу деце. Фабијен Бекер-Штол, директорица баварског Државног института за предшколску педагогику, каже за Зидојче цајтунг: „Више одраслих с децом у истој просторији нису никакав доказ заштите. И да оставимо по страни сумње у злоупотребу деце: зашто би се деца хтела играти с непознатим одраслим људима? (…) То не само што је у стручном погледу непримерено и без икакве научне основе, већ ми делује као позив на педофилију: да се одрасли људи у блиском и интензивном телесном контакту играју с децом која их не познају.“

Баварска Министарка за породицу Керстин Шрајер каже: „Original Play широм отвара врата злостављању деце.“

Овај тзв. „педагошки концепт“ досад је забрањен у Баварској, Фалачкој, Хамбургу, Бремену, Берлину и Бранденбургу.

У емисији „Контрасти“ на немачкој државној телевизији АРД (ARD) крајем октобра 2019. приказан је потресан прилог, у ком су дате изјаве неколико родитеља.

„Видевши на фотографијама колико се непознатих људи играло с нашом децом, позлило ми је. Осетио сам бес и немоћ поводом оног што се десило“, рекао је родитељ Б. из Берлина.

Један други родитељ је изјавио: „Син нам је у вези с тим ,Оriginal Playʻ-ом причао о врло експлицитним, сексуалним и насилним стварима, и показао шта су радили. Не говоримо само о тешком сексуалном злостављању деце и силовању, већ и о насиљу, понижавању, садизму. И релативно брзо смо стекли утисак да се све ради систематски. Чули смо да ће оснивач ове игре, Американац, доћи у вртић и одржати предавање с тим у вези. Али нисмо знали да ће с њим доћи бар још деветоро одраслих које никад нисмо видели.“

“Родитељи у Берлину и Хамбургу пријавили су случајеве злостављања, чак и силовања“, каже се у емисији АРД-а.

Емисија АРД-а утицала је да се „Original Play“ забрани у појединим покрајинама, али забране за читаву Немачку још увек нема.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ