Џонсон обећава држављанство грађанима Хонгконга

boris-hongkong

Ако Кина наметне закон o националној безбедности, британска влада најављује да ће променити постојећа имиграциона правила за власнике „прекоморских пасоша” у Хонгконгу

У надметању с Кином око некадашње британске колоније Борис Џонсон је подигао улог. Британски премијер обећава да ће за три милиона грађана Хонгконга олакшати пут за добијање држављанства уколико Пекинг не одустане од закона о националној безбедности, који по оцени Лондона угрожава слободу ове полуаутономне покрајине која је пре више од двадесет година предата Кини.

У ауторском тексту који су објавили хонгконшки „Саут Чајна морнинг пост” и лондонски „Тајмс” Џонсон каже да је закон који забрањује сецесију, субверзију, страно мешање и тероризам у Хонгконгу директно у супротности са споразумом који су Велика Британија и Кина постигле 1997. године јер нарушава принцип „једна земља два система”.

„Многи људи у Хонгконгу страхују да им је угрожен њихов начин живота, а Кина је обећала да ће га подржавати”, написао је Џонсон, додавши да Великој Британији савест не дозвољава да слегне раменима и окрене се уколико Пекинг настави с остваривањем свог плана.

Ако Кина наметне закон, британска влада ће изменити постојећа имиграциона правила, најављује Џонсон. То значи да ће власници британских „прекоморских пасоша”, који су издани оним становницима Хонгконга рођеним пре него што је Хонгконг враћен Кини, бити отворен пут за добијање држављанства. Како каже британски премијер, око 350.000 грађана Хонгконга има такве пасоше, а још 2,5 милиона би могло поднети захтеве за добијање ове британске путне исправе.

„Садашње право власника таквих пасоша који могу у Великој Британији да бораве шест месеци без визе, продужило би се на годину дана у сврху студирања и рада, што би у будућности отворило пут за добијање држављанства”, поручује Џонсон. Ово обећање премијера објављено је истог дана (среда 3. јун) када је и шефица хонгконшке владе Кери Лам стигла у Пекинг на састанак с представницима централне владе о закону који би могао бити усвојен до краја августа.

Идеју да се на овај начин грађанима Хонгконга омогући добијање британског држављанства покренули су шеф дипломатије Доминик Раб и министарка полиције Прити Пател. Како пише „Тајмс”, њени родитељи су били међу Азијатима који су побегли од репресије у Уганди седамдесетих година прошлог века, док су Рабови јеврејски рођаци због ширења нацизма побегли из Чехословачке 1938.

Пекинг је одмах љутито одбио Џонсонову идеју, поручивши да Лондон нема права да нуди такву могућност становницима Хонгконга који су кинески држављани. Кина је јасно ставила до знања да ће закон о националној безбедности допринети да престане урушавање принципа „једна земља два система”, како Пекинг види досадашње страно мешање које је изазвало таласе протеста у Хонгконгу.

Анкете показују да грађани Велике Британије подржавају Џонсонов предлог да се становницима Хонгконга отвори пут за добијање њиховог држављанства. Али питање је колико би та подршка трајала ако би огроман број имиграната из Азије нагрнуо у Велику Британију у ситуацији када због пандемије короне пољуљана острвска економија покушава да стане на ноге.

„Последње што Лондон жели јесте да три милиона власника ’прекоморских пасоша’ дође у Велику Британију”, каже за „Њујорк тајмс” Стив Тсанг, директор СОАС Кинеског института из Лондона.

Тсанг каже да се поставља питање шта ће Велика Британија урадити ако кинеска влада одбије да људе који имају „прекоморске пасоше” пусти да напусте Хонгконг.

„С кинеским руководством на чијем челу је Си Ђинпинг не можемо искључити ту могућност. А немамо ратне бродове које би послали у Хонгконг да извлаче те људе који хоће у Велику Британију”, истиче Тсанг.

Извор:
ПОЛИТИКА