Ахтисари: Срби, ако хоћете у ЕУ, морате да признате Косово!

Marti AhtisariБивши председник Финске и посредник УН за Косово Марти Ахтисари изјавио је да је Србија схватила да, уолико жели у Европску унију, мора да призна да постоји независно Косово.

Ахтисари је у интервјуу за аустријски лист Пресе (Прессе) рекао да је у плану који је за Косово израдио са аустријским дипломатом Албертом Роханом „утврђена најбоља могућа заштита за мањине, укључујући Србе“.

„Срби су сада полако схватили да, уколико се надају уласку у ЕУ, морају да признају да постоји независно Косово. Мислим да је оно што је (висока представница ЕУ) Кетрин Ештон постигла између Београда и Приштине веома важно. То странама шаље јасну поруку да имплементирају оно што су договориле“, рекао је Ахтисари.

Он је додао да то „служи и идеји да земље Балкана могу да уђу у Европску унију“. Ахтисари је изразио наду да се процес проширења Уније неће зауставити после уласка Хрватске и оценио да и Србија и Косово треба да уђу у ЕУ, али када испуне све услове.

„Али, треба да будемо врло строги. Не смемо никоме да дозволимо да уђе, ко није испунио све потребне критеријуме. Треба да учимо из ранијих проширења ЕУ. Треба да захтевамо све што је и од нас захтевано. Али, треба и да признамо – без наде у улазак у ЕУ не би било ових позитивних развоја у источној и југоисточној Европи“,
рекао је Ахтисари.

Упитан шта је најважније да би се решио неки конфликт, Ахтисари је рекао да у првом реду саме сукобљене стране треба да буду спремне да нађу решење, као и да ниједан међународни посредник не може ништа да учини ако га не подржавају најважнији актери.

„Ту се питају сталне чланице Савета безбедности УН. Код Косова се почетком 2006. чинило да Русија и Кина неће зауставити његову независност и да ће се у Савету безбедности уздржати од гласања. То се није догодило. Зашто? Зато што су се погоршали билатерални односи Русије и САД, због дискусије о америчком ракетном штиту. То је зауставило косовски процес, иако није имало никакве везе са Косовом“, рекао је Ахтисари.

БЕТА