Србија даје „Косову“ позивни у замену за лиценцу за мобилног оператера?

Antene mobilne telefonijeОператери мобилне телефоније на Косову, компаније Вала и ИПКО, нису обавештени да ће ускори добити конкуренцију српског оператера преноси сајт Газетаекспрес

Према информација до којих је дошла Газетаекспрес, Косово се већ сагласило да један оператер из Србије добије лиценцу за рад на Косову, али ће покривати само српске енклаве.

За разлику од два оператера која сада раде на Косову, који су лиценце платили више милиона евра, српску компанију би то коштало само 50.000 евра.

У склопу овог споразума, Косово се сложило да изда лиценцу српском Телекому, који би убудуће овде радио легално, а не илегално, као у претходних осам година, речено је Газетаекспресу.

Наводи се да би српски оператер заменио илегалну српску мобилну телефонију у мрежи 063, која је раније радила на основу Резолуције 1244.

Један од учесника преговора са Београдом рекао је за Газетаекспрес да би Србија као компензацију за лиценцу Косову омогућила да користи позивни број 383 или 384.

Такав развој догађаја потврдила је и заменица нелегалног премијера Косова Едита Тахири, која је за Газетаекспрес рекла да се Србија сагласила да Косову да позивни број.

Позиције две државе су сада веома приближене када је реч о телефонији, а сагласили смо се да у наредних неколико дана званичници Европске уније својом одлуком разреше преостале разлике, рекла је Тахири.

ФоНЕТ / СРБИ НА ОКУП